Ердоган идва в България на 26 март

Ердоган идва в България на 26 март
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    14.02.2018
  • Сподели:

Турция потвърди, че президентът Реджеп Ердоган ще пристигне у нас на 26 март за среща Европейски съюз–Турция. Той обаче няма да може да открие нито един реставриран османски паметник, заяви в ексклузивно интервю за bTV турският министър на културата проф. д-р Нуман Куртулмуш. Той е у нас по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова в рамките на българското европредседателство.

 

“Вярваме, че българското председателство на Съвета на ЕС много ще засили връзките между Турция и България и ще даде тласък на отношенията между Турция и ЕС. Турция  и България са съседни страни, чиито народи са живели в този регион съвместно, споделяйки обща култура. Имаме много общо – музика, фолклор, инструменти, носии, кухня, традиции”, заяви за бТВ турският министър на културата.

 

 

По думите му “наличието в България на 585 хил. турскоговорящи български граждани, също така и на други български граждани, които са с мюсюлманско вероизповедание, тяхното съжителство показва, че всички ние живеем в мултикултурна среда. Ние можем да увеличим броя на тези наши сходства. С едно културно споразумение да направим така, че по-добре да се опознае турският език и култура тук и по същия начин в Турция да се популяризира българският език и култура. Със спогодбата за опазване на културното наследство бихме могли да съхраним много паметници на териториите на двете страни”.

 

Прочетена 274 пъти

Станете почитател на Класа