Георги Първанов: Укрепването на държавата е свързано с разпространението на кирилицата

„Класа“

Укрепването на българската държава е неразривно свързано с разпространението на кирилицата. Това заяви вчера президентът Георги Първанов, който взе участие в честванията по повод 24 май в София. Държавният глава допълни, че създаването на кирилицата приобщава българите по неповторим начин към Европа и неслучайно братята Кирил и Методий са почитани до днес. Президентът припомни, че създателите на славянската писменост са провъзгласени за небесни съпокровители на Европа според решение на папа Йоан- Павел Втори. „Този празник би трябвало да не бъде само отношение към миналото, но и да ни зарежда с енергия днес, с едно ново отношение към културата, образованието и науката", отбеляза още Първанов. По думите на държавния глава българите трябва да са горди с делото на Кирил и Методий и да възприемат 24 май като един от най-красивите и чисти празници, защото показва, че и „ний сме дали нещо на света“.
Преди да се включи в празничното шествие, президентът разгледа и изложбата „Красотата на кирилицата“, която се проведе в Народната библиотека. Той поднесе венец на паметника на светите братя Кирил и Методий. Това направиха и министърът на образованието Даниел Вълчев и министърът на културата Стефан Данаилов. Те заедно с вицепремиера Меглена Плугчиева и зам.-кметовете на София Йорданка Фандъкова и Минко Герджиков също участваха в празничното шествие.
На церемонията пред Народната библиотека министър Даниел Вълчев отбеляза, че най-важното, което българският народ трябва да разбере, е, че образованието, науката и културата са нещата, които могат да придвижат България напред. „Средствата, вложени в тези сектори, не са изхарчени средства, това са възможно най-умно инвестираните средства в една страна, особено в 21-ви век“, заяви Вълчев. По думите му резултатът от усилията, които се влагат в култура, образование и наука, не може винаги да се види бързо, но със сигурност такъв има.
В шествието вчера в столицата взеха участие над 2000 ученици. Честванията завършиха с традиционния държавен концерт и прием в НДК по повод 24 май, чиито домакини бяха президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.

Станете почитател на Класа