Христо Ковачки продава дела си в Общинска банка

Николай Коцев

Бизнесменът Христо Ковачки е изразил готовност да продаде дела си в Общинска банка. Това заяви вчера председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов. „На срещата с 11 фирми-акционери в банката, които са на Христо Ковачки, бе изразена готовност от тяхна страна да разговаряме за продажбата на целия им дял, който е над 25%. Ние се интересуваме да закупим толкова акции, колкото ще ни позволят да се получи процентът, необходим на общината за самостоятелното управление на банката“, обясни Андрей Иванов.
Срещата между акционерите се е състояла на 8 май, въпреки че от СОС, който държи 70% от акциите в трезора, настояваха преговорите с миноритарните собственици да се проведат още в началото на годината. От страна на общината с представителите на Христо Ковачки освен Андрей Иванов са преговаряли още председателят на финансовата комисия към СОС Орлин Иванов от ГЕРБ, както и Христофор Христов от БСП и Мартин Заимов от „Алианс за София“. Именно представителите на общината първи са оповестили своето искане за изкупуването на дяловете на Ковачки.
От прес офиса на Христо Ковачки вчера отказаха да коментират информацията, а самият той не отговаряше на мобилния си телефон.
„Общината има воля за закупуване, а всичко останало - на каква цена, при какви условия, зависи от тези, които продават“, уточни председателят на СОС Андрей Иванов. Представителите на Христо Ковачки са гарантирали още, че дори да продадат акциите си в Общинска банка, ще оставят капиталите си в трезора още 3 години, стана ясно от изявлението на Иванов. Той допълни, че СОС продължава да настоява за извънредно общо събрание на акционерите в трезора, извън редовното, което е насрочено за 29 май. На него СОС ще се представлява от трима общински съветници – Данаил Кирилов и Орлин Алексиев от ГЕРБ и от финансовия специалист на БСП на „Московска“ 33 Георги Кадиев. Представителите на СОС ще бъдат натоварени да гласуват "въздържал се" по точката за освобождаване от отговорност на членовете на надзорния и управителния съвет за дейността им през 2008 година. Те ще подкрепят одобряване на годишния финансов отчет на банката, изготвен от "Делойт Одит", избора на специализирано одиторско предприятие за проверка на годишния счетоводен отчет на банката за настоящата година, разпределението на дивидента от банката и промените в устава, реши още СОС. Данаил Кирилов пък заяви пред журналисти, че Столична община очаква между 9 и 10 млн. лева печалба от Общинска банка за 2008 г.

Станете почитател на Класа