НЗОК няма пари за нови 700 лекарства в позитивния списък

Елза Людмилова

Очаквам нови 700 лекарства да бъдат включени в позитивния лекарствен списък, но предупреждавам, че касата няма пари за тях. Това каза вчера пред журналисти директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова. По думите й в момента НЗОК покрива 731 продукта, които се ползват от 1,5 млн. пациенти.
В новия позитивен списък липсват 300 продукта от досегашните, но затова пък е договорено включването на нови 418 медикамента. За 79 продукта от тях все още няма предложение за доставчик, а договорените ще бъдат доставяни от 800 фирми.
„В момента касата има 150 млн. лв. до края на годината. Месечно харчим по 26 млн. лв., но от 1 юли с влизането в сила на новия лекарствен списък е възможно всичките ни ресурси да бъдат изчерпани и за един месец“, каза още Тодорова. Тя поясни, че в тези 26 млн. лв. влизат 15,9 млн. лв. за лекарства, около 3,9 млн. лв. за инсулин и около 5,6 милиона лева за различни програми.
„Тревожното е, че за договорените вече 418 нови продукта касата ще разполага с по 600 хил. лв. на месец“, обясни Тодорова. И допълни, че до 21 май НЗОК ще изчака да се изчистят чисто техническите грешки в списъка. „Имаме една седмица, в която да представим една информационна система, която на 1 юни да заработи“, каза Тодорова.

Станете почитател на Класа