Проливен дъжд от утре, спира чак след сряда

Проливен дъжд от утре, спира чак след сряда
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    14.09.2014
  • Сподели:

Проливни дъждове започват отново от утре. На места интензивните валежи ще са с количества между 30 и 50 л/кв. метър. От днес започва плавно повишаване на нивата на реките, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).
Най-много ще вали в Западна, Северозападна и Южна България през нощта в понеделник срещу вторник. Днес в след обяд в западните части на страната се очакват и гръмотевици.

78 язовира са застрашени от аварии, заяви шефът на Дирекция "Управление на водите" в МОСВ Асен Личев, като обясни, че това са показали проверки, направени през миналата и тази година.

Личев увери, че нивото на водите в язовирите към момента е в норма. Той обясни, че за 10 язовира са предприети частично действия по възстановяването им. За други 7 има изготвени проекти за възстановяване на язовирните стени.

Язовир "Белчев дол", община Габрово, е с отнето разрешително за водовземане от него, защото ще се ремонтира. Язовир "Лялинци" край Трън е с прекратена концесия.

По данни на Басейновите дирекции язовирите в страната са 2735. От тях 212 са държавни, 2183 – общинска собственост, 26 – частна, 314 са с неопределена собственост.

Съгласно разпоредбите на Закона за водите за общинските язовири отговаря собственикът, т.е. кметовете или концесионерите. "С изменение на нормативния акт на кметовете се предостави правото чрез разрешителен режим на водовземане и ползване на водите от тези язовири", обясни Личев.

По думите му възстановени и ремонтирани са три язовира - "Преселец" в област Търговище, "Вълчитрън-3" и "Славяново" в Плевенско./

Станете почитател на Класа