Кого България ще изпрати в Европарламента?

Кого България ще изпрати в Европарламента?
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    20.05.2014
  • Сподели:

От германските политически фондации в София следят с интерес кампанията за евроизборите в България. Програмният директор на Фондация за свободата "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа Даниел Кадик е изумен, че първият знак за начало на кампанията по евроизборите в България е бил даден не от кого да е, а от Волен Сидеров и не къде да е, а в Кремъл, при награждаването на лидера на "Атака" с руския орден "Звезда Отечества".

"Що се отнася до кампаниите на останалите български партии, в тях аз все още не съм чул посланията им за бъдещето и за целите, които Европейският съюз трябва да постигне. Но това не е само проблем на партиите в България. Наскоро бях в Бавария и се наслушах на изцяло "провинциални" партийни послания, които нямат общо с Европейския съюз, нито дори с Германия като цяло", казво Даниел Кадик.

Казусът "Пеевски"
"Мога да кажа много неща за номинацията на Делян Пеевски за евродепутат, но ще отбележа само, че тя беше плод на вътрешнопартиен дебат в централата на ДПС. Част от присъстващите там не одобриха крайния избор. Като цяло обаче всички представители на местните партийни структури подкрепиха тази кандидатура и говореха с приповдигнат тон за личността и бизнес-качествата на кандидата за евродепутат. Тъй като не съм член на ДПС, мога само да посоча, че Пеевски тепърва трябва да доказва, че не е персоната, за която мнозина в България го смятат. А на ДПС ще се наложи да даде доказателства за своята отговорност пред Обединена Европа след подобна номинация", казва още Даниел Кадик.

"Ако не се потвърдят уверенията на ДПС пред европейските либерали за голямото политическото доверие в Пеевски, което се градяло върху качествата му на успешен бизнесмен, а се окаже, че той е олигарх, свързан с медийния монопол, то очевидно ще се наложи да се предприемат определени стъпки. Но това може да бъде решение единствено на Алианса на либералните демократи в Европа", предрича германският политолог. Той добавя, че "черни овце" сред европейските политици има не са само сред либералите и дава за пример скандални десни политици като бившия италиански премиер Берлускони и унгарския му колега Виктор Орбан.

"В номинирането на Пеевски за евродепутат някои наблюдатели виждат план за преместването му от българската политическа сцена към Европа", казва шефът на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер" д-р Марко Арндт. Според него обаче, номинирането на Пеевски още не означава, че той наистина ще бъде избран. Политологът прави и друго заключение: "В Европа името му е свързано с негативни конотации. Така че в Страсбург няма да му е лесно и навярно ще трябва отговаря на въпроси за миналото си", посочва д-р Арндт.

Прогнози за резултатите
Представителите на двете германски политически фондации в София правят и прогнози относно българските резултати за евроизборите: "По моя преценка ГЕРБ ще получи най-много от българските депутатски места в Европарламента. БСП и ДПС вероятно ще спечелят общо 9 места от отредените на България 17. Реформаторският блок има шанс да изпрати един депутат. "България без цензура" и "Атака" няма да успеят да влязат в Европарламента", предвижда Даниел Кадик.

"Според мен, само ГЕРБ, БСП и ДПС могат да са сигурни, че ще имат депутати в новия Европейски парламент. Сондажите за Реформаторския блок и партията на Бареков са противоречиви и затова трябва да се изчакат изборните резултати. ГЕРБ може би ще запази лекия си превес над всички останали и поради това, че формацията АБВ има потенциал да отнеме гласове от БСП. Моят призив е всички българи да отидат до изборните урни на 25 май и да гласуват за партията, която смятат за най-подходяща за европейското бъдеще на страната им. Най-лошото в демокрацията е отказът от гласуване, защото така вотът се преразпределя в полза на радикални и популистки партии. Те по правило по-добре мобилизират избирателите си", заключава д-р Марко Арндт.
DW.DE

Станете почитател на Класа