Пълен абсурд: След 10 години зад решетките освободиха невинен музикант

Пълен абсурд: След 10 години зад решетките освободиха невинен музикант
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.09.2020
  • Сподели:

 

Едноръкият музикант Владимир Илиев беше освободен, след като лежа 8 години в затвора и 2 години под домашен арест за престъпление, което не е извършил. Това поне сочат доказателствата по случая и самопризнанията на истинските извършители. Историята вече има своето продължение. 

След няколко дни Върховният съд трябва да реши окончателно невинен ли е Владимир, защото след като се запозна с материалите по делото, главният прокурор Иван Гешев поиска то да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. "Според мен престъплението е разкрито, но дали ще бъде доказано - това е друга тема", коментира пред Нова ТВ криминалният психолог Тодор Тодоров. Той научил от свои колеги, че еднорък музикант е осъден несправедливо. След 2 години борба успява да се пребори за свободата му. "Като разбрах, че му предстои пускането, много си мислих тези дни. Доста време отне да се стигне до тук. Трябвало е да има направен читав експеримент как човек с една ръка може да убие друг и да се съберат качествени доказателства", коментира Тодоров пред Нова ТВ. 

Всичко започва на 1 ноември 2010  година, когато късно вечерта  54-годишният приятел на Владимир - Йордан Йорданов по прякор Лудия е намерен мъртъв в локва кръв пред дома му. 

Починал е заради тежки травми по главата и тялото след удари с тъп предмет. Цялата полиция е на крак. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир. Протоколът от разпита на Владимир е съставен за 5 минути, защото всички бързат да обявят убийството за разплетено, а случая - за приключен. Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт Даньо Лудия, въпреки че в експертизата е посочено: убийство с ръце. А дори близките на Йордан не вярват, че Владимир е убиецът.

Окръжният съд във Велико Търново след разпити на свидетели и няколко експертизи обявява, че Илиев е невинен. Следва обаче протест на прокуратурата. През 2013 година Върховния касационен съд потвърждава 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Той трябва да плати също 240 000 лева на близките на убития.

В края на 2018 година обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и справедливостта е на път да възтържествува. Полицията и прокуратурата проявяват интерес, защото Владимир пуска поредната си жалба до окръжния прокурор на Велико Търново - тогава Емил Денев. Идват и подозренията, че до убийството в Куцина се е стигнало заради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов Мария тайно имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн, който накупил няколко къщи в района.

Мария и Малкълм са разпитани пред полиграф и правят самопризнания. Пръв не издържа британецът. И прави пълни самопризнания, че е извършил убийството. Пред полиграфа и Мария признава, че е съучастник в престъплението. Няколко месеца след погребението на Йорданов Мария и Малкълм заживяват заедно. Към днешна дата имат две деца. С тях живее и синът на Мария от брака й с убития Йордан.

Няколко дни след направените самопризнания Мария и Шейн обаче се отричат от тях и разследването зацикля, а случаят обявен за приключен. През годините Владимир Илиев е сезирал всички институции в страната ни. Така случая стига до главния прокурор Иван Гешев. Главната прокуратура прие постановлението на ВКП и постанови на окръжния прокурор на Велико Търново да изготви искане за възобновяване на делото срещу Владимир Илиев. Владимир Илиев вече е на свобода от няколко дни. Излезе предсрочно след като изтърпя 9 от 12-годишната си присъда.

Станете почитател на Класа