Колко ще лежи младежът, който причини смъртта на Милен Цветков

Колко ще лежи младежът, който причини смъртта на Милен Цветков
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.04.2020
  • Сподели:

Тежката катастрофа, която причини смъртта на журналиста Милен Цветков, потресе цялото българско общество. Масово се появиха и крайни позиции, призоваващи за изключителна строгост към дрогирания 22-годишен богаташки син, причинил смъртта на обаятелния тв водещ. Каква обаче е чисто правната страна на случая и какво е най-вероятното наказание, което ще понесе Кристиан Николов?

 

Ето обясненията на известния пловдивски адвокат Стефан Левашки:

 

За причиняване на смърт по непредпазливост другиго вследствие на нарушаване на правилата на движение и водачът на МПС е бил под влияние на наркотични вещества наказанието предвидено по Наказателния ни кодекс е от три до петнадесет години лишаване от свобода.

Има текст, който предвижда наказание от десет до двадесет години, но деянието трябва да е умишлено. Трудно се доказва умисъл при подобна категория престъпления, защото обикновено извършителя и пострадалия не се познават, а оттам липсва и мотив за извършване на деянието. В моята практика имам един единствен такъв казус - по събитията преди години в Катуница, за мен като защитник на подсъдимия и на трите съдебни инстанции не получих отговор, какъв е бил мотивът му да причини умишлено смъртта на младежа, но това е друга тема.

 

Задържаха майката на шофьора, причинил катастрофата с Милен Цветков

 

Мярката за неотклонение Задържане под стража при престъпленията по непредпазливост не може да продължи повече от два месеца, така че обикновено подсъдимите дочакват съдебния си процес на свобода.

Споразумения между защитата и обвинението по такъв тип обвинения са забранени от закона, но съществува законова възможност за провеждане на така нареченото съкратено съдебно следствие, при което ако подсъдимия признае фактите и обстоятелствата така както са изложени в обвинителния акт ползва привилегията при определяне на наказанието му съда да го намали с една трета.

В повечето случаи такива наказания се търпят в трудово-поправителни общежития към съответния затвор. Лишеният от свобода при изтърпяване ефективно на половината от наложеното му наказание може да поиска от съответния съд да бъде освободен условно предсрочно.

Пиша това понеже изчетох какво ли не по отношение катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков. Светла му памет! Хубав, или не, такъв е законът в момента.

Моето лично мнение като професионалист е, че следва да се затегне превантивния контрол с увеличаване на административно-наказателните санкции, проверките от контролните органи и видеонаблюдението.

Увеличаването на наказателната репресия, сама по себе си, не води до намаляване на тежките инциденти завършващи с толкова смърт по пътищата. Помислете следващия път като натиснете газта до ламарините или си кажете "Какво толкова ще стане, пил съм само две ракии".

 

Станете почитател на Класа