Прокуратурата влезе в офиси на Иво Прокопиев

Прокуратурата влезе в офиси на Иво Прокопиев
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    13.06.2019
  • Сподели:

Специализираната прокуратура е провела претърсване в офиса на "Алфа финанс холдинг", притежавана от бизнесмена Иво Прокопиев.

Прокурорът Димитър Петров съобщава пред "24 часа", че повод за акцията е разследването за продажбата на акции от "Каолин". Иззети са документи на финансовата компания.

Иво Прокопиев и членовете на СД на "Алфа финанс" Константин Ненов и Иван Ненков бяха привлечени като обвиняеми по разследване за пране на пари през октомври 2018 г.

 

иво прокопиев

 

Делото е образувано по сигнал от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, заведен на 23 април 2018 г. От СГП съобщават, че в него са посочени "множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК /пране на пари/, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг" АД акции от капитала на „Каолин" АД, представляващи 100% от капитала на „РМД Каолин 98" АД, на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ".

Тримата обвиняеми са с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Това е второто дело, което държавното обвинение води срещу Иво Прокопиев след привличането му като обвиняем за сделката с EVN през 2011 г. В началото на 2017 г. издателят беше обвиненза съучастие на вицепремиера Симеон Дянков, като "умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията". По същото производство бяха запорирани имоти на бившия икономически министър Трайчо Трайков.

Станете почитател на Класа