Гледат делото срещу Цветанов при закрити врати

Гледат делото срещу Цветанов при закрити врати
  • Автор:  classa.bg
  • Дата:  
    03.07.2014
  • Сподели:

Делото срещу Цветан Цветанов за незаконното подслушване се гледа при закрити врата.

В началото на днешното заседание в Софийски градски съд бе обяснено, че заради секретните материали в зала няма да бъдат допуснати журналисти.

Като свидетели се явиха бившата служебна министърка на МВР Петя Първанов и бившият главен секретар Калин Георгиев. Двамата бяха сред първите разпитани. Пред журналистите те не пожелаха да коментират процеса с мотива, че той е секретен. Петя Първанова бе разпитана първа, а след нея в зала влезе и Калин Георгиев. Преди да даде показания Георгиев все пак коментира промените в Закона за МВР и начина, по който се назначи главен секретар с пет годишен мандат. Според бившият главен секретар това е ненавременна промяна. Според него системата има нужда от стабилност, а на няколко пъти вече станахме свидетели на разнопосочни реформи. "Тази реформа донякъде повтаря един модел, който показа, че е дисфункционален", коментира той. Колкото до мандатността за длъжността главен секретар Георгиев каза, че за съжаление мандатът в България означава колко най-много можеш да бъдеш, а не колко ще си. Той даде за пример ръководителите на ДАНС. Промяната, направена в момент, когато вървим на избори, той си обяснява като: "Поредното безумие на хора, които вземат ненормални решения за нас".

Това е третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По него настоящият зам.-председател на ГЕРБ е подсъдим за незаконно подслушване заедно с трима бивши директори на СДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров. Делото не тръгна от първия път и бе отложено за днес, след като един от бившите директори на СДОТО бе на хемодиализа.

Цветан Цветанов чу вече на първа инстанция две присъди. Едната бе оправдателна - по делото за присвояване. Прочете я съдия Десислав Любомиров. Втората обаче - за отказаните СРС-та, бе осъдителна. По нея съдия Тони Гетов определи бившият силов министър да лежи 4 години в затвора.

БГНЕС припомня, че на 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия министър и трима бивши директори на СДОТО. Според него на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Станете почитател на Класа