Прокуратурата е прекратила 600 хиляди преписки по давност

В България има 600 000 преписки, прекратени по давност от прокуратурата, обяви Георги Дражев, председател на сдружение "Антимафия" пред сградата на ВСС. Там се състоя протест на  граждани, чакащи с години да получат решения по делата си. Особено силно недоволство изрази възрастен господин, чакащ над 22 години, за да получи решение по имотен казус.

"Това са покровителите на бандитите, има недосегаемост на магистратите, тя ги пази от процесуалните нарушения", продължи Дражев. "Мафия означава обвързване на престъпността с властта, това е големият проблем на България. Той не е политически проблем, проблемът е в правовата система, няма върховенство на закона", заяви той.

По думите на Дражев големият брой прекратени по давност правни производства означава пълна амнистия за престъпността, а съучастници в това са прокурорите и работещите в системата. "Ние от две години сме тук, другите са смазани, страхуват се хората. Хората ги е страх да излязат, защото така излизат срещу мафията, а тя ги мачка", казаха други граждани Със скандирания "Мафия" и плакати "Прокуратура - слуга на имотната мафия" беше посрещнат  и главният прокурор Борис Велчев пред сградата на Висшия съдебен съвет. Те поискаха от главния прокурор отговор на въпросите докога делата им ще бъдат прекратявани по давност и казусите им ще стават жертва на бавно работещата съдебна система.

Борис Велчев отказа да даде отговор на въпросите на тротоара и учтиво покани протестиращите на среща в кабинета си в по-късен час.

Станете почитател на Класа