ГЕРБ може да подкрепи кабинет на "Има такъв народ“

ГЕРБ може да подкрепи кабинет на "Има такъв народ“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.04.2021
  • Сподели:

ГЕРБ е готова да подкрепи правителство, предложено от втората политическа сила "Има такъв народ", заяви пред bTV социалният министър и водач на една от листите на партията на парламентарните избори Деница Сачева.

 

По думите ѝ това ще стане, след като ГЕРБ внесат предложение за свой кабинет. Тя уточни, че Бойко Борисов може да не бъде посочен за премиер, тъй като все още няма конкретно решение в самата партия.

 

По-рано през деня самият Борисов призова политика Станислав Трифонов да се готви да управлява, тъй като не очаква да събере нужната подкрепа за правителство на ГЕРБ. Той дори предложи 10 депутати от партията си, които да помогнат за гласуването на кабинет на втората политическа сила. На въпрос дали би се съгласила да е един от тези 10 депутати Сачева отговори, че „ще направи каквото е нужно“.

 

„Ние сме градивна партия. Нашето име се свързва с градеж, със строителство. Ние сме за едно стабилно управление. Политиката не е концерти и скечове. В нея се носи отговорност и човек трябва да застане и да поеме такава", каза Сачева и подчерта, че предсрочни избори ще доведат до хаос в държавата.

 

По думите ѝ на 30 април приключва извънредното положение и следващото правителство трябва да реши "ще отваря или не", но не уточни какво точно има предвид. Тя призова Слави Трифонов да прекрати мълчанието си и да предложи кадрите, с които иска да управлява. Сачева допълни, че очаква да види и каква ще бъде европейската подкрепа за него.

 

Социалният министър, подобно на Борисов, заговори за свикване на Велико Народно събрание. „Ако не можем ефективно да произведем стабилно правителство, което да помогне в справянето с кризата, то да се използва този парламент, за да бъде свикано Велико Народно събрание и да направим конституционните промени, за които всички говорят", заяви Сачева.

 

Подобен коментар отправи и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на БНТ. Тя заяви, че ГЕРБ може да предложат кабинет без Борисов начело - тема, която досега бе табу в ГЕРБ и всички представители на партията в енергично отричаха това изобщо да е възможно.

 

"Редно е да дадем шанс на втория, когато ние не сме успели за пети път да съставим кабинет", заяви днес външната министърка. Подкрепата за Трифонов, макар и непоискана - поне не официално, щяла да стане чрез подкрепа в пленарната зала - нещо, за което днес говори и самият Борисов.

 

Станете почитател на Класа