Политолог разкри кое най-много плаши партиите за изборите

Политолог разкри кое най-много плаши партиите за изборите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.02.2021
  • Сподели:

„Няма особено значение колко партии ще влязат в парламента, важното е управляващото мнозинство на какъв принцип ще бъде изградено. Възможно е да имаме правителство на малцинството, независимо от това, че може би ще е коалиционно“. Това каза политологът доц. Стойчо Стойчев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, цитиран от БНР. 

 

Според него от патриотичните партии с най-големи шансове за влизане в новия парламент е ВМРО

 

„Другите формации са по-скоро временни играчи. ВМРО е организация, исторически формирана, има традиция и трайно формиран електорат“. 

Доц. Стойчев допълни: 

„Правилото в парламентарна демокрация като България е да имаме коалиционни мнозинства и коалиционни правителства, но от времето на тройната коалиция партиите избягват думата „коалиция“ като дявол от тамян, бягат от тази прокълната дума и говорят за обединения, алианси.

 

По думите на политолога епидемията няма да се отрази на предизборната кампания

 

„Всичко опира до мобилизация и способността на партиите да мобилизират вот в своя полза. Тази степен на мобилизация не се влияе от коронакризата. Тя би повлияла върху по-вяло заинтересованите от изборите. От по-ниската избирателна активност ще загуби проектът на Слави Трифонов, защото за него биха гласували хора, които рядко ходят да гласуват и избират опция по обща атрактивност, а не по твърди идеологически сантименти“.

 
Но коалиционното управление е добро управление, означава договаряне на неща, които, ако са на принципна основа, гарантират минимум права и интереси на гражданите, които няма да бъдат нарушавани“. 

Станете почитател на Класа