Миков договарял коалиция с Бойко

Миков договарял коалиция с Бойко
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.02.2021
  • Сподели:

За широка коалиция между ГЕРБ и БСП се договорили червеният Михаил Миков и лидерът на управляващите Бойко Борисов. Това обаче се случило през есента на 2014 г., когато Миков беше председател на социалистите.

 

 

Договорката между двамата станала с посредничеството на Тошо Тошев. Журналистът сам описа случката в интервю пред Петър Волгин по БНР.

„През 2014 г., когато бях главен редактор на „Преса”, през септември - преди парламентарните избори, ми се обади Бойко Борисов и ми каза следното: Ти нали си близък с Мишо Миков? Имам една идея, говорил съм и с Доган. А ти можеш да помогнеш –

говори с Миков дали би се съгласил да направим коалиция. Ние ще имаме около 80-90 депутати, БСП – 50-60 и ще можем да управляваме стабилно с почти конституционно мнозинство”,

 

разказа Тошо Тошев. След тази молба на Борисов още същия ден той се обадил на Михаил Миков и му предал посланието.

 

„Интересно е, трудно ми е, но има хляб в тази идея”, била първата реакция на Миков.

 

Няколко часа по-късно лидерът на БСП върнал обаждането и отговорил, че е съгласен. Според този план БСП трябвало да получи 5-6 министерски кресла, а самият Миков - да стане председател на парламента.

„Какъв е финалът на историята – БСП се сгромоляса на изборите – имаше едва 40 депутати. ГЕРБ също нямаше толкова, колкото предполагаше. Така че двете партии нямаха мнозинството, с което възнамеряваха да управляват необезпокоявано”, спомни си още Тошо Тошев.

Малко след неговия разказ по телефона в предаването се обади и Михаил Миков.

 

„Нямам детайлен спомен за случилото се, но тогава имаше много годежари. Никога не съм влизал в кабинета на г-н Тошев.

 

Нещата се случваха пред цялата публика. Имаше ясна позиция на Изпълнителното бюро на БСП по въпроса и място за годежарски теории не е имало... Идея за голяма коалиция винаги е имало”, лаконичен беше той.

Станете почитател на Класа