Красимир Каракачанов: Познаването на Раковски ще доведе до идеи и енергия, полезни за България

Красимир Каракачанов: Познаването на Раковски ще доведе до идеи и енергия, полезни за България
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.01.2021
  • Сподели:

„Познаването на Раковски и осмислянето на Раковски ще доведат до идеи и енергия, които ще бъдат полезни за България". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на пресконференцията за представянето на програмата за националните чествания на 200 години от рождението на Георги Раковски (1821 - 1867), във Военната академия днес, 11 януари.

 

По думите му - Първа и Втора българска легия са първообразът на Българската армия и това е причината Военната академия, най-старото ни висше военно училище - да носи днес неговото име. „Самата легия на Раковски по същество е олицетворение на общобългарската идея. Ако погледнете списъка на легионерите в Белград и в Първата, и във Втората българска легия, ще видите хора не само от днешните предели на България. Ще видите хора от пределите на днешната Република Северна Македония, хора от пределите на днешна Северна Добруджа, хора от Тракия от онези части, които днес не са в България.

 

Това, според мен, е първообразът на Българската армия: Идея, в която събираш млади хора, възпитаваш ги, и ги обучаваш, включително и на военна наука. След това те, включително и Левски, продължават делото на Раковски", посочи още министър Красимир Каракачанов. Той изрази надежда националните чествания и мероприятията, свързани с тях, да доведат до „по-сериозно познаване от бъдещите поколения на личността на един велик българин, който стои леко встрани или по една или друга причина е поставен в сянката на други свои съвременници, бих казал - незаслужено".

 

Генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г. С. Раковски", представи Инициативния комитет за отбелязване на годишнината, в който влизат известни представители на различни сфери на обществения и културен живот. Кметовете на населени места в страната представиха чрез видеоконферетна връзка най-важните мероприятия, предвидени за реализиране в градовете София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски.

 

Планът за подготовката и тържественото отбелязване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски предвижда изработване на военно-учебен и документален филм за Георги Раковски, изложби на произведения на Раковски и срещи-четения в различни населени места, експозиция от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий", отворени врати във Военната академия и много други мероприятия.

 

Националните чествания, посветени на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, са под патронажа на Красимир Каракачанов - заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната и Боил Банов - министър на културата. Събитията ще се проведат през цялата година.

Станете почитател на Класа