Каракачанов: Явно ние искаме повече от Скопие македонците да са част от ЕС

Каракачанов: Явно ние искаме повече от Скопие македонците да са част от ЕС
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    09.12.2020
  • Сподели:

Министърът на отбраната категорично отхвърли обвиненията на Москва, че страната ни, заедно с Румъния, разполагат оръжия за нападение в Черно море и региона

Моята позиция и тази на ВМРО винаги са били категорични по въпросите със Северна Македония. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на патриотичната партия Красимир Каракачанов.

По думите му България винаги е подкрепяла Северна Македония. Каракачанов допълни, че ние сме били първата държава, която ги е признала.

„30 години не съм се уморил да повтарям, че добрите отношения между България и Македония не могат да бъдат за сметка на българската идентичност, достойнство и интереси. (…) Ние, за разлика от Македония, явно повече искаме тя да бъде част от ЕС“, коментира Каракачанов.

Според него отделните европейски държави защитават своите интереси, а международният натиск върху страната ни да не спира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС – е нереден.

„Не може няколко европейски държави, наши партньори, да искат държава-членка да се откаже от своя национален интерес в полза на държава кандидат-член. Такъв парадокс няма никъде по света“, добави той.

Вицепремиерът коментира, че страната ни няма претенции относно това как ще наричат езика си или националността си.

„Ако ти си решил да изграждаш някаква нова национална идентичност, бъди така добър да не го правиш за сметка на кражба на българската история. Чрез фалшифициране на българската история ти да култивираш чувството на омраза към България“, посочи министърът на отбраната.

70 години в Македония се насажда антибългаризъм, подчерта вицепремиерът.

Каракачанов обясни, че държавата ни иска в анекс към Договора за добросъседство да бъде записано:

- Решаване на историческите спорове;

- Промяна на учебниците по история;

- Отказ от малцинствени претенции.

„Наименованието „Северна Македония“ касае само територията на Република Северна Македония, а не територията на съседни държави, респективно България. Желаем още да бъде записано, че в бъдеще, по никакъв повод, Р.С. Македония няма да предявява малцинствени права, спрямо населението на Република България“, каза още вицепремиерът.

Министърът на отбраната коментира още обвиненията на Москва, че страната ни, заедно с Румъния, разполагат оръжия за нападение в Черно море.

Той категорично отхвърли тази теза и коментира, че България не модернизира армията си с цел нападение, а да защитава териториалната цялост.

При предишното гостуване на Красимир Каракачанов в „Лице в лице“, водещата Цветанка Ризова поиска при следващото му интервю той да провери защо ресторант „Осемте джуджета“ се охранява от служители на МВР. Днес той отговори, че е проверил:

„Няма преднамереност в присъствието на полицията там - под формата на това да охраняват някакви седем джуджета или някакви заведения. Според МВР това е част от тяхното регулярно изпълнение на служебните задължения в един регион на София“, каза той и добави, че няма основания да не вярва на полицията.

Утре започва визитата в София на специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете между Скопие и София Владо Бучковски.

„По време на визитата си в София ще имам срещи с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов”, съобщи пред БГНЕС Владо Бучковски. Той поясни, че в четвъртък ще има среща и с президента Румен Радев.

„Идвам по покана на българското правителство. Идвам като Ваш голям приятел и с голяма добра воля”, подчерта още Владо Бучковски. Посещението става по-малко от седмица, след като той бе назначен за специален пратеник на македонското правителство за България.

 

 

Станете почитател на Класа