Йордан Цонев: Ще подкрепим ветото и ще гласуваме против законопроекта за Изборния кодекс

Йордан Цонев: Ще подкрепим ветото и ще гласуваме против законопроекта за Изборния кодекс
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    08.10.2020
  • Сподели:

Няма по-сигурен начин да се компрометира една демокрация, освен да се компрометира изборният процес, посочи зам.-председателят на ПГ на ДПС

Ще подкрепим ветото и ще гласуваме против законопроекта за Изборния кодекс. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата по президентското вето върху Изборния кодекс, предаде Агенция "Фокус".

"ПГ на ДПС ще подкрепи ветото и ще гласува против законопроекта, както направихме и при самото приемане на законопроекта. Мотивите са същите. Виждам, че в дебата има някакъв опит да се измести същината на проблема. Не към невярна страна, а към друга страна. Невалидните бюлетини не са функция от начина на гласуване, те са функция от това, че всички вкупом прегърнахте идеята, че преференциите са нещо много добро.

 

 

 

 

Ами не са. Всички невалидни бюлетини се дължат на преференциалния вот. Недейте да бъркате нещата. ние искаме машинно гласуване. В сега действащия изборен кодекс това е постигнато, защото е компрометирано доверието в изборния процес. Няма по-сигурен начин да се компрометира една демокрация, освен да се компрометира изборният процес", посочи още Цонев.

Според него това се дължи на действията на СИК. "Не може при две трети сгрешени протоколи, да има доверие. Затова искахме 100 % машинно гласуване, за да няма намеса при броенето на секционните избирателни комисии", допълни Цонев.

"Защо ние не върнем това доверие. Защо прехвърляте правомощия на изпълнителната власт на ЦИК. ЦИК няма такива възможности, нито административни, нито законови. Едни и същи грешки и после питате защо хората протестират? После питате защо се случва това и онова. Да не се учудите, ако след едни нормално проведени избори някой в България след 30 години демокрация не ги признае тези избори", допълни още Цонев.

 

 

 

Станете почитател на Класа