Нинова: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма

Нинова: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.10.2020
  • Сподели:

Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, пише тя

Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана в резолюция срещу корупцията.

Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в личния си профил във Фейсбук.

В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. 

В този смисъл резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре, заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов.

Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира. 

БСП не подкрепя Конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент.
Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я променям характера на партията от лява в консервативна.


Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС.
Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата.
Но Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана в резолюция срещу корупцията.


Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни.

 

 

Станете почитател на Класа