Вера Йоурова: ЕК напълно подкрепя правото на мирни протести в България

Вера Йоурова: ЕК напълно подкрепя правото на мирни протести в България
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    06.10.2020
  • Сподели:

„Европейската комисия напълно подкрепя правото на мирни протести в България. Това е фундаментално право“, коментира еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова по време на обсъждането в пленарна зала на Европейския парламент резолюция за върховенството на закона в България и продължаващите протести в страната, пише БНР.

По думите на Йоурова предложените в България конституционни промени трябва да бъдат обект на широк дебат и е нужно време за постигането на консенсус, като се спазва принципът на проверка и баланс между институциите.

В рамките на обсъждането, което беше съпроводено от редица технически проблеми с микрофоните, стана ясно, че ЕК смята, че Механизмът за сътрудничество и проверка е доказал, че е добър инструмент, когато става дума за реформи. Досега той е довел до законови и институционални мерки, така че да се изпълнят препоръките в него, посочи още Йоурова.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс подчерта, че България трябва да изпълни последните препоръки на Венецианската комисия, по-точно за отчетността на главния прокурор.

По думите на председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер България е страна в преход. Тя трябва да извърви дълъг път до Европа, коментира той. Вебер подчерта, че разбира, че по улиците са излезли млади хора, които искат бърза промяна.

„Българите имат какво да вършат, но трябва да се гордеят с постигнатото. Има правителство на ЕНП, но пък президентът е ляв, т.е. има баланс на властите“, обясни той.

Според Вебер в България има свобода на медиите, която е закриляна от премиера Борисов.

„Трябва да уважаваме резултата от изборите. Борисов ръководи проевропейско правителство, както и страната към еврозоната. България е на прав път, промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори“, коментира още той.

Очаква се в четвъртък тази седмица за първи път да бъде гласувана резолюция за България.

Според евродепутата Сергей Станишев сега е моментът ЕНП да покаже принципност като подкрепи документа. Същевременно той обвини ГЕРБ в неконструктивен подход.

„Това, че нашите опоненти от десницата искат да заличат маса текстове, просто не се прие от самата комисия LIBE (Комисията по граждански свободи), защото резолюцията е политическа – да, защото Европейският парламент е политическа институция. Това е единствената демократично избрана европейска институция и той дава и политически оценки. Няма как да се мине без това. Но той не е нито антиправителствен, нито антибългарски, действително доста обективен по своята същност", коментира още Сергей Станишев.

Припомняме, че в края на август имаше заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи. В началото на сепрември имаше дебати в комисията, свързани с резултатите от прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка на страната. В началото на октомври имаше заседание, на което резолюцията получи мнозинство.

Текстът ѝ посочва, че в България се наблюдава значително влошаване на принципите на правовата държава, на демокрацията и на основните права. Освен това в резолюцията пише, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и от главния прокурор. Същевременно се коментира и влошаването на свободата на медиите и на работните условия на журналистите в рамките на последното десетилетие. От вниманието не убягва и използването на сила от полицията срещу жени, деца и репортери по време на антиправителствените протести.

 

Елена Кирилова

Станете почитател на Класа