Борисов обвини президента за "испанската публикация": Няма да ме разколебаят! Ще строим още година!

Борисов обвини президента за "испанската публикация": Няма да ме разколебаят! Ще строим още година!
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.02.2020
  • Сподели:

Нито една испанска служба не го е търсила във връзка с публикацията в "Ел периодико", бе категоричен премиерът

Премиерът Бойко Борисов индиректно обвини президента Румен Радев за публикацията в испанския вестник "Ел периодико", в която се твърди, че Каталуния разследва дали е свързан с пране на пари. Материалът е със заглавие: "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България".

"Нито имам къща, нито съм ходил в Барселона, сигурно преди 15 години като кмет, нямам нищо общо и с цитираните фирми", това каза в изявление пред българските медии в Брюксел премиерът, където е за форума ва Европейския съвет. Борисов обаче видя руска връзка в публикацията, като каза, че се хванал на бас на по няколко рубли с колеги за това.

"Беше подготвено, знаехме го, чакахме го, пикът трябваше да бъде в сряда, но нещо се обърка", заяви пред журналистите Борисов. 

По думите му тези статии са поръчани от хора, които са целели „шествието на 19 февруари в София да е „пикът, за да се направи пуч“.

Той бе категоричен, че нито една испанска служба не го е търсила във връзка с публикацията в "Ел периодико".

Пред медиите Борисов посочи като източник на сведенията  в публиказията "моя съсед по месторабота" и "неговото шествие", без да спомене директно името на Румен Радев.

В сигнала, по думите му, има хора, които не е виждал от 10 - 20 години. „Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота“, заяви Борисов.
На въпрос защо смята, че президентът стои зад всичко, той заяви, че има много съседи. „Аз бях онзи ден до него, не знам защо тръгва в тази посока. Децата процедират така“, каза той.

Бойко Борисов припомни, че същите неща, които са описани от каталунското издание, са разказвани по време на кампанията на БСП за евроизборите. "Децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са в Европарламента, ги говореха тези неща. Това беше преди година, тогава отговорих", каза Бойко Борисов. А на въпрос на журналистите кого визира, ги посъветва да си направят разследване.

"Един месец това се говори в България и те загубиха евроизборите", продължи министър-председателят. И изтъкна, че "точно сега излезе, когато се борим за Северозападна България", имайки предвид споровете в Брюксел по бюджета на ЕС до 2027 г.

По думите му атаката срещу него е започнала от 2015 година и е продължила през 2016, 2017 г.

Попитан дали ще подаде оставка Борисов, отговори че няма доказателства срещу него, както и че няма да предприема нищо. 

Ако имах и най-малко участие в нещо подобно, то със сигурност щях да дам оставка. Няма да ме разколебаят – ще строим и ще работим още една година, толкова имаме“, категоричен бе премиерът.

На въпрос защо МС не е отговорил на писмата на испанските журналисти, Борисов посочи, че дори и ТАСС са заявили, че не е имало доказателства за испанския материал.

Запитан дали познава хората от публикацията, Борисов каза, че познава Иван Саздов - бил шеф на комсомола в Банкя, когато бил ученик.

На въпрос дали познава тази девойка (Борислава Йовчева), Бойко Борисов отговори, че не е важно кой и как познава. "Аз съм мъж. Не е редно да коментирам кой и как познавам, защото ще станат бели, а и някои си имат вече семейства. При моята интензивност, може да съм забравил кой познавам", посочи Борисов.

"Аз ги разбирам ченгеджийските номера, трябваше всеки ден да излиза по нещо, но нещо се обърка", обясни на медиите премиерът.

Запитан дали ще говори със своя испански колега Педро Сансес по темата, премиерът заяви, че не счита, че трябва да разговаря по тема, "която е направена да му се цапа името".

 

Борисов припомни и, че е носител на Червения кръст на испанската полиция. И посъветва журналистте от "Ел периодико" да го добавят в публикацията си.

Припомняме, че в петъчния си брой испанският El Periodico излезе с публикация, в която името на българския премиер Бойко Борисов е замесено в разследване на пране на пари.

Според El Periodico каталунските власти разследват преводи на огромни суми, които са със съмнителен произход. Милионите се приписват на „руска връзка“ през България с краен получател фирми,свързани с българката Борислава Йовчева, екс модел, която живее в Барселона в голяма къща във вилната зона Esplugues de Llobregat. 

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене "Обединена България" (MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida).

Документите били получени в полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че българският модел Борислава Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и има връзка с българския премиер. 

Материалът в испанското издание се цитира и от ТАСС. Руската агенция разказва какво пише в испанското издание, но подчертава, че те са не могли да потвърдят информацията, публикувана  El Periodico. 

Тяхната информация е озаглавена: "Средствата за масова информация: В Испания разследват връзка на премиера на България за възможно пране на пари".

"В полицията на Каталония не можаха да пътвърдят информацията, публикувана в El Periodico пред кореспондента на ТАСС", пише агенцията.

 

 

Станете почитател на Класа