Борисов изтъкна пред Путин напредъка по строителството на "Балкански поток"

Борисов изтъкна пред Путин напредъка по строителството на "Балкански поток"
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    09.01.2020
  • Сподели:

 

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

 

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.

"България изгражда своята газоразпределителна мрежа, газовият хъб "Балкан", интерконекторите с Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, така че колкото повече газ идва - от Русия, от Азербайджан, втечнен газ, ние да можем с нашите газови магистрали да го пренасяме през България. За това сме готови, това строим", заяви в кратко интервю за руския телевизионен канал "Россия" премиерът Бойко Борисов.

 

 

"Епицентър"

 

Станете почитател на Класа