Борисов: Който прави далавери с боклука, ще свърши в Белене!

Борисов: Който прави далавери с боклука, ще свърши в Белене!
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    03.01.2020
  • Сподели:

Винаги съм считал, че има персонална отговорност, има хора, които получават заплата за своята работа, изтъкна премиерът

Премиерът Бойко Борисов заплаши, че чиновниците, които правят далавери с боклук, ще свършат кариерата си в Белене.

Той изрече заканата си пред медиите по време на поредната инспекция. Той провери как напредва строителството на "Балкански поток" и АМ "Хемус".


В Плевен бе проведена мащабната спецакция на МВР, при която беше проверено депо за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет. Премиерът Бойко Борисов заяви, че предстоят още поне 7 такива операции.

„Поздравявам МВР, ДАНС и прокуратурата за акцията в Плевен. Това не е първото място, където влизат по този начин. Подготвят се акции на поне още седем места", заяви той пред медиите.

Борисов е категоричен, че "всеки, който мисли, че може да прави далавера на гърба на здравето на българските граждани, ще си понесе санкциите“. „Винаги съм считал, че има персонална отговорност, има хора, които получават заплата за своята работа и са оторизирани, когато издадат един документ, той да е законосъобразен. Ако има хора, които са нарушили закона, тук наблизо е Белене, където да завършат своята кариера. Това е борба с корупцията“, заяви Борисов.

По-рано през деня окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова заяви пред БТВ, че депото в Плевен "видимо" нарушава изискванията за съхранение на боклуци.

Вчера от МВР съобщиха, че са провели мащабна акция, при която е проверен завод за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет, напомня "Сега". Към момента е ясно, че въпросните боклуци са пристигнали в Плевен от Италия по море.

На разпит са привикани четирима служители на РИОСВ - Плевен, които са изготвяли протоколите, че на депото всичко е наред. Савова уточни, че "видимите" нарушения се изразявали в това, че отпадъкът е в разпръснато състояние в двора на бивш завод, където няма ток и вода, нито машини за преработка. "За депото има разрешение от РИОСВ и разрешение за внос от зам.-министър на околната среда и водите. Проверява се и разрешение за опасни отпадъци", коментира още окръжният прокурор.

По информация на БНТ държавното обвинение проверява данни за съставяне на документи с невярно съдържание във връзка с 9-те хиляди тона боклук, открити в база на "Феникс Плевен ЕООД". Разследващите подозират, че част от документите, с които фирмата е внесла боклука от Италия удостоверяват неверни данни. Проверява се дали това не е направено от служители в РИОСВ-Плевен.

Кметът на Плевен Георг Спартански е категоричен, че не е възможно тецът в града да гори въпросния боклук. "Той работи на газ и няма инсталация да гори отпадъци", заяви той пред БНР. Междувременно МВР обеща да пита италианските власти дали боклукът, който се гори у нас, има общо с италианската мафия Ндрангета. "Изпратили сме официално запитване до италианските власти по каналите за международно оперативно полицейско сътрудничество дали тези боклуци, които се обработват в България, имат нещо общо с операцията, която беше проведена по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност", коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

В средата на декември италианските карабинери задържаха 800 тона отпадъци, които според медиите на Апенините е трябвало да бъдат нелегално изгорени в нашата страна. Екоминистерството обаче отказа да даде повече информация по случая. Освен това министърът на околната среда Нено Димов усърдно мълчи колко са фирмите у нас, които внасят отпадъци и в какво количество.

След спецакцията на италианската полиция срещу Ндрангета българските власти изразиха изненада, че името на България е намесено при операцията срещу калабрийските мафиоти. Сега обаче МВР очевидно допуска възможността да има българско участие в незаконните схеми на Ндрангета.

 

 

Станете почитател на Класа