Гарабед Минасян: През 2020 г. се затвърждава опашкарската ни позиция в ЕС по доходи и стандарт

Гарабед Минасян: През 2020 г. се затвърждава опашкарската ни позиция в ЕС по доходи и стандарт
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    02.01.2020
  • Сподели:

 

Робският труд да работиш на ишлеме, на практика вече не съществува, коментира Хърсев, давайки за пример фирмите, даващи работа на шивачки у нас, заяви Емил Хърсев

Заложеният ръст на доходите през 2020 година циментира нашата опашкарска позиция в ЕС по доходи и стандарт, заяви финансистът проф. Гарабед Минасян в ефира на БТВ. Имаме увеличение на доходите, но динамиката на производството не е повишена.

„Разликата между увеличенията на заплатите и производителността на труда е почти двойна“, отбеляза той. По думите му, работодателите вдигат заплатите, защото имаме изтичане на български капитали в чужбина.

„Стандартът в ЕС не показва особено добри перспективи. Определено портфейлът ни ще е по-пълен. 8% са очакванията на бизнеса, заради търсенето на работна ръка. Ние се конкурираме с целия ЕС. Това каза финансистът Емил Хърсев.

Той даде пример със своя бизнес. „Имам хотели в България и един в Германия. В някои бизнеси така се постига баланс. Това позволява една ротация на кадрите, повишаване на стандарта на обслужване на кадрите, освен това ценните кадри могат да работят и у нас и в чужбина. Има дисциплиниращо значение за цялата фирма. Ако успееш да работиш в една голяма икономика, нямаш проблеми в България“, отбеляза той.

„Увеличаването на доходите на служителите уби няколко бизнеси, но това донякъде е добре. Робският труд да работиш на ишлеме, на практика вече не съществува, коментира Хърсев, давайки за пример фирмите, даващи работа на шивачки у нас.

„Нашето ценово равнище е много ниско, затова ще има догонване на цените на ЕС“, прогнозира Проф. Гарабед Минасян.

Хърсев обяви, че не очаква сериозни икономически сътресения у нас, въпреки очакванията за рецесия в целия ЕС.

 

 

 

Станете почитател на Класа