Министър Петкова: Първият етап на „Балкански поток“ приключи, в момента се работи на трасе от 150 км

Министър Петкова: Първият етап на „Балкански поток“ приключи, в момента се работи на трасе от 150 км
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.12.2019
  • Сподели:

"Предвиденият за изграждане преносен газопровод е с приблизителна дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала", уточни министърът на енергетиката

Първият етап на проекта „Балкански поток“ е приключил, в момента се работи на трасе от 150 км. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Иво Христов за реализацията на проекта "Балкански поток" на българска територия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"Предвиденият за изграждане преносен газопровод е с приблизителна дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Заедно с изграждането на преносния газопровод ще бъдат изградени две оптични кабелни линии, които ще бъдат положени от двете страни на преносния газопровод и ще достигнат българо-сръбска граница. Трасето на преносния газопровод преминава през землището на 11 области. Съгласно сключеният договор в срок до 250 календарни дни ще бъде изграден участък от 308 км до българо-сръбска граница. За целия участък от 308 км издадени разрешение за строеж от страна на МРРБ, които са влезли в сила. В оставащия срок на договора до 615 календарни дни ще бъде изградена останалата част от трасето“, каза още Петкова.

„Първият етап по проекта е приключил и е въведен в експлоатация, това са 11 км от турско-българска граница. Изграден и въведен в експлоатация е газоизмервателната станция, която е разположена непосредствено до компресорна станция „Странджа“. В момента се работи на трасе, приблизително около 150 км и трасето е разделено на три участъка“, допълни още Петкова.

"От наша страна и от страна на изпълнителя се полагат всички усилия, така че проектът да бъде реализиран в рамките на срока по договора", допълни още министърът.

"Уверявам, че заварките на тръбите на „Балкански поток“ са абсолютно качествени", заяви министър Петкова пред журналисти. Тя подчерта, че „Балкански поток“ не се бави, а се реализира съобразно сроковете.

„Под строителство на газопровод се разбира не само да се вземат и да се положат тръбите, преди това трябва да се извършат поредица от дейности., които са свързани с определени технически операции. Колегите са на трасе, компанията изпълнител е там, работят и ще спазим това, което пише по договора. 5 км на ден се обработват като територия. Изкопават се траншеи, изкопава се хумусен слой, разнасят се тръби. Тръбите за 200 км вече са тук, на наша територия, складирани са в базите, разнасят се по трасето. Заваряват се определени участъци от тръби“, каза още министъърт.

Във връзка с качеството на заварките на тръбите на „Балкански поток“, министърът увери, че те са абсолютно качествени.

„Консорциумът, с който работим, е изключително добра компания, с много добри професионалисти, с много добри експерти в тази област, няма никакви основания за такива твърдения. Смея да твърдя, че са абсолютно неверни“, каза още министър Петкова.

Във връзка с посещението на американски експерти, обявено при срещата на Борисов и Тръмп, министърът поясни, че 11 експерти са дошли в България. 

„Срещата премина изключително добре, в много партньорски дух. Те бяха приятно изненадани от нивото, на което се намира българската ядрена енергетика. Искаха да посетят ТЕЦ „Марица изток“ 2. Бяха впечатлени от мащабите на централата. Продължаваме разговорите и работата с американските експерти и колеги“, каза още Петкова.

Според европейските правила, за да се каже категорично дали американското гориво е подходящо за нашите ядрени централи, то първо трябва да бъде лицензирано, разясни Петкова. Ние работим заедно с американските колеги в тази посока, имаме сключен договор с Уестингхаус за изготвяне на технико-икономически анализ, посочи тя.

 

 

Станете почитател на Класа