Депутатите решават за отлагане или отмяна на Закона за социалните услуги

Депутатите решават за отлагане или отмяна на Закона за социалните услуги
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.12.2019
  • Сподели:

 

Предварителната нагласа е да бъде подкрепен проектът на "Обединени патриоти", в който се предлага отлагане на действието на закона с половин година.

В последния ден преди коледната си ваканция, депутатите ще обсъдят на първо четене четири различни законопроекта, в които е заложено отлагане или отмяна на закона за социалните услуги. Предварителната нагласа е да бъде подкрепен проектът на "Обединени патриоти", в който се предлага отлагане на действието на закона с половин година.

В последния парламентарен контрол за годината на въпроси на депутати ще отговарят регионалният министър Петя Аврамова, екоминистърът Нено Димов, министърът на правосъдието Данаил Кирилов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Очаква се парламентът да отложи с шест месеца промените в закона за социалните услуги. За тази договореност, постигната между политическите сили, съобщи още в сряда съпредседателят на парламентарната група "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Предложението за отлагането на действието на закона с шест месеца е разумен срок, в което време ще могат да бъдат конкретизирани и изчистени някои от определенията и нормите в закона, се посочва в мотивите на проекта на патриотите. В същото време трябва да се положат усилия и да се проведе задълбочена обществена дискусия, за да се елиминират напреженията и страховете, които законът е породил в различни обществени групи, се мотивират още от "Обединени патриоти".

Отлагането на закона с половин година се подкрепя, както от социалното ведомство, така и от опозицията в лицето на БСП.

Другите три законопроекта, включени в дневния ред, са на "Воля", на независими депутати от "Атака" и на независимия депутат Ангел Исаев. "Воля" предлага отлагане действието на закона с 1 година, от "Атака" настояват за цялостната му отмяна, а проектът на Исаев предвижда навсякъде терминът "социални услуги" да бъде заменен със "социална подкрепа".

 

 

 

Станете почитател на Класа