Радев обсъди със синдикатите "зелената седлка" на ЕС

Радев обсъди със синдикатите "зелената седлка" на ЕС
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.12.2019
  • Сподели:

 

Преходът към зелена енергия не трябва да е за сметка на конкурентоспособността на българската икономика. Това заяви държавният глава Румен Радев след среща на "Дондуков" 2 с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и с представители на ръководството на синдикалната организация.

Като държава член на ЕС България работи за постигането на обявените цели за превръщане на Европа във въглеродно неутрален континент, но трябва да бъдат също така ясни и мерките за запазване и насърчаване на нашата конкурентоспособност. Това са огромни инвестиции, особено за по-бедни държави, подчерта президентът.

„Зелената сделка" в рамките на ЕС и отражението й върху българската енергетика беше сред акцентите на срещата. По думите на държавния глава комплексът „Марица изток" дава независимост, автономност и суверенитет на България, произвежда между 40% и 60% от електроенергията в страна, а суровините, технологията и инсталациите, са български.

Резултатите от т.нар. „Зелена сделка" в перспектива означава повишение на цената на емисиите и изискванията към енергийните централи, използващи въглища. Това изправя страната ни пред сериозен проблем, с оглед тежкото финансово състояние на „ТЕЦ Марица-изток 2".

И Румен Радев, и представителите на КНСБ подчертаха необходимостта от много по-голяма активност на българското правителство за присъединяването на страната ни към европейските програми за въглищните региони в преход и изработването на ясна стратегия за развитието на една стратегическа за България сфера като енергетиката.

Представителите на КНСБ посочиха като пример позицията на други държави-членки на ЕС, вече заявили и отстояващи интересите си, включително и с осигуряване на европейско финансиране за своите въглищни региони или за трансформация на енергийните си мощности.

България е в ключов момент за определяне на перспективите за развитие на своята енергетика и са необходими отговорно отношение, съгласие и единна политика за гарантиране на енергийния баланс и енергийната сигурност в страната, бяха единодушни участниците в дискусията.

Според КНСБ в идващите години България е застрашена да се превърне от регионален износител на електроенергия в крупен вносител, ако няма яснота за бъдещето на използващите въглища електроцентрали, на АЕЦ „Белене" и т.н.

Проблемите, пред които е изправен т.нар. втори стълб в пенсионното осигуряване, също бяха сред темите на разговора. Обща бе позицията, че след като осигуряването във втория стълб е задължително за гражданите, са необходими и конкретни мерки за гарантиране на техните права. Представителите на КНСБ изразиха позицията си за въвеждане на пожизненост на пенсиите от втория стълб, представителство в КФН, законодателни промени и други.

От КНСБ призоваха за усъвършенстване на правната рамка в България при сключването на колективни трудови договори за ефективно намаляване на социалните неравенствата, от които страната ни е най-силно засегната в ЕС. Пламен Димитров изрази и позицията на КНСБ за криминализиране на действията срещу правото на сдружаване на работниците.

По време на срещата представителите на КНСБ връчиха на държавния глава и пакет от мерки и предложения, за повишаване на ефективността на борбата със сивата икономика.

Станете почитател на Класа