Крум Зарков: Корупцията остава проблем, който българите посочват като най-остър

Крум Зарков: Корупцията остава проблем, който българите посочват като най-остър
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.12.2019
  • Сподели:

„От конституирането на този парламент досега, непрекъснато се занимаваме с корупцията - с прословутата КПКОНПИ". Това заяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков. Той посочи процедурите в хронология - създаването, поправките в закона, отлагането на текстовете, закон, който „виси" на първо четене и чака второ, избор на председател, оставка на председател, и така - до днешната процедура. „Резултатите от тази трескава активност се измерват предимно в скандали. Изследванията на общественото мнение напомнят, че корупцията остава проблем, който българите посочват като най-остър пред държавата и обществото. Страхувам се, че и след това ще остане така", заяви още Зарков. Той изтъкна причините, поради които левицата няма да подкрепи нито една от двете кандидатури: „Причините могат да бъдат политически и институционални, разбира се, доколкото гласуваме личност - и индивидуални. В политически план г-н Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство.

 

Резултат с изображение за „Корупцията“"

 

Това е неизбежно следствие от законодателното решение председателят на КПКОНПИ да се избира от парламента. Този прост факт автоматично води до неоспорима връзка между властта и органа, който трябва да следи за нейните корупционни прояви. Проверяваните избират проверяващите". Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" припомни, че същото мнозинство може да прекрати предсрочно мандата на председателя, ако прецени, че не си върши работата. Той заяви още, че законът прави състезателността на процедурата напълно илюзорна и констатира, че кандидатът на левицата на предишния избор е бил подкрепен единствено от БСП, въпреки експертизата и опита му.

 

Резултат с изображение за „Корупцията“"

„Процедурата по избора е с предизвестен край. Последващите изслушвания, препитвания, онлайн излъчвания, дебат - не са толкова процедура, колкото церемония по встъпване в длъжност", категоричен е Зарков. "Перфектни решения няма, критики винаги ще има, но това е тежката страна на властта - поемането на отговорност. За да бъде ясна отговорността по избора на такъв тип орган и за да отдалечим органа, борещ корупцията, от правителствената власт, ние предлагаме председателят му да се назначава от президента на Републиката", отбеляза Зарков. По думите му Цацаров приема обърканата философия на този орган. От левицата смятат, че с който и да е председател, КПКОНПИ ще продължи в същата посока, защото съдбата й е заложена в закона.

Станете почитател на Класа