Борисов кацна във Вашингтон. Втечнен газ, визи, самолети и инвестиции ... какво ще избере Тръмп?

Борисов кацна във Вашингтон. Втечнен газ, визи, самолети и инвестиции ... какво ще избере Тръмп?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    25.11.2019
  • Сподели:

Заедно с министър-председателя б българската делегация са четирима министри

 

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Вашингтон, където утре предстои да се срещне с президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп в Белия дом.

 

Срещата на Борисов и Тръмп е ключова стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство между двете държави. България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и страната ни има интерес да надгражда сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите, уточняват от пресслужбата.

 

 

Посещението във Вашингтон е повод премиерът Борисов да потвърди сериозния подход на българското правителство към ангажимента от Срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. по отношение на разходите за отбрана.

 

 

В този контекст страната ни разглежда договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 не само като важна част от модернизацията в сферата на отбраната, но и като осигуряване на индустриално сътрудничество, което ще допринесе за икономическото развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера дългосрочно.

Съвместните военни учения в България, които се провеждат целогодишно, са също от съществено значение за подобряване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на другите държави членки на НАТО.

В рамките на посещението във Вашингтон на вниманието на премиера Борисов ще бъдат и въпроси от енергийната сфера. Сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ.

До момента Борисов последователно е изтъквал пред представителите на висшата американска администрация ползите от реализирането на проекти като газоразпределителния център „Балкан“, „Балкански поток“, интерконектора Гърция-България, както и възможностите за развитие на пазара на втечнен природен газ.

България има интерес и да задълбочи търговско-икономическите си отношения със САЩ, които редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори на страната ни, като през 2018 г. търговията със стоки със САЩ достига стойност от над 975 млн. щатски долара.

 

 

Основна цел в усилията ни за засилване на двустранното икономическо сътрудничество е привличането на нови преки американски инвестиции, като акцент са високотехнологичните сектори, подчертават амбицията на премиера ни от неговата пресслужба.

Програмата на премиера Борисов по време на визита му в Америка предвижда участие в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън".

Във Вашингтон той ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Освен това Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

Последно през 2012 г. българският премиер бе на посещение в Белия дом, където бе приет от предишния президент Барак Обама.

На практика Бойко Борисов е последният източно-европейски лидер, с когото Доналд Тръмп ще се срещне.

Пръв бе президентът на Полша Анджей Дуда /юли 2017/, последван от държавните глави на Литва, Латвия и Естония /април 2018/, после през март и май 2019 бяха премиерът на Чехия Андрей Бабиш и на Словакия Петер Пелегрини. Румънският президент Клаус Йоханис /август 2019/ и унгарският лидер Виктор Орбан /октомври/ седнаха преда Борисов до Тръмп в Овалния кабинет.

В делегацията, оглавена от Борисов, са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната, както и министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

Борисов пусна във Фейсбук кадри от пристигането си.

Утре е официалната му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Пристигнах на официално посещение в Съединените американски щати, където утре ще се срещна с президента Donald J. Trump. В рамките на визитата ще разговарям и с представители на американския бизнес, с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг, както и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян", написа във Фейсбук Борисов.

 Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми. 

Пред журналисти в самолета Борисов заяви, че се надява на политическа отстъпка за американските визи за българи се надява Бойко Борисов.

Борисов е оптимист, че визите за българи могат да паднат, въпреки че не сме изпълнили изискването отказите на САЩ на българи да са под 3%.

Според публикуван миналия декември доклад на Европейската комисия България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи - 14,97%, от петте страни членки на ЕС, които остават с визи. Другите са Полша, Кипър, Хърватия и Румъния.

Цифрата 3% стана ясна след посещение в САЩ преди година и среща с държавния секретар Марк Помпейо на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тогава тя обясни, че условието, за да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ, е отказите за издаване на визи на българи спаднат до 3%.

 

Станете почитател на Класа