Десните са за нов избирателен кодекс

ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака“ се обединиха около идеята за промени в изборното законодателство, за да се ограничи изборният туризъм. Това стана ясно от пресконференциите на политическите партии в изборната нощ в неделя.
„Трябва да се преразгледа избирателният закон. Няма логика по 100 000 гласа да идват отнякъде и да заминават за някъде. Цяла вечер националните телевизии, по всички видях, как туристи отиват, гласуват с торбите. Нищо общо няма с демокрацията и с XXI век“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него МВР и ДАНС трябва да изземат тези записи от телевизиите и да действат незабавно с прокуратурата. Той допълни, че ще станем за смях на Европа и коментарите там ще бъдат ужасни заради тези избори, защото сме станали свидетели на истинска байганьовщина.
„Трябва да има кодекс, който да урежда начина, по който ще се провеждат всички избори в страната. Той трябва да уреди всички въпроси така, че най-тежките болести – купуването, продаването, преливането, командването на гласовете, корпоративен вот, изборен туризъм, всичко това трябва да бъде преустановено, за да можем ние да имаме една политическа система, в която политиците идват по един коректен и почтен начин“, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. Той изрази задоволство, че ГЕРБ също ще иска да работи в тази насока.
„Ние имаме написан проектозакон против двойното гражданство, премахване на двойното гражданство и уседналостта и въобще ликвидирането на възможността за тази гавра, която наблюдавахме в изборния ден“, каза председателят на „Атака“ Волен Сидеров. Той изрази надежда новото управление да направи нещо решително и ефикасно по този въпрос, а не да го забрави на втората седмица и да се чакат следващите избори.
„Ред, законност и справедливост” започва кампания за подготовка на промени в изборното законодателство, съобщиха от партията вчера. Промените, искани от РЗС, са за „пресичане на възможността чужда държава да влияе върху резултатите от изборния процес, да се въведе гласуване по интернет с електронен подпис“ и други. Промените искани от РЗС, са за „пресичане на възможността чужда държава да влияе върху резултатите от изборния процес, да се въведе гласуване по интернет с електронен подпис“ и други.

Станете почитател на Класа