ПАСЕ иска пак мониторинг за България

„Класа“

Мисията от наблюдатели на националните ни избори ще предложи на ПАСЕ да отвори отново процеса на наблюдение на България. Това съобщи вчера ръководителят на мисията Тадеуш Ивински. Според него резултатът от изборите отразява волята на народа и това е същината на демокрацията.
Наблюдателите са били малка група и въпреки че не са станали свидетели на купуване на гласове, е имало широко разпространение на информациите за купуване на гласове.
Ако бъде задействана отново процедурата по наблюдение на България, у нас ще има по-чести мисии от наблюдатели, които ще пишат доклади за България с оценки дали спазва задълженията си като член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Ивински подчерта, че България трябва да се бори с купуването на гласове. „Жалко е България да се свързва с корупция и купуване на гласове в Западна Европа“, каза той и обясни, че това е клише за страната ни.
„Въпреки сериозните несъвършенства във връзка с промените в изборното законодателство в последния момент и многократните обвинения в търговия с гласове, съпътствали изборите на 5 юли, се надявам, че България ще съумее да отстрани настоящите проблеми и ще оправдае напълно членството си в общността на демократичните ценности”, каза още Тадеус Ивински.
Наблюдателите констатираха, че промяната на изборното законодателство в последния момент у нас противоречи на кодекса за добрите практики и понякога се счита за сериозно нарушение.
Друга сериозна забележка в заключенията на наблюдателите са мажоритарните избиратели райони, които могат да бъдат спечелени с малка разлика в гласовете. Според наблюдателите е редно да има разпоредби за повторно преброяване на гласовете.

Станете почитател на Класа