На "Позитано" войната е между куция и слепия

На "Позитано" войната е между куция и слепия
  • Автор:  Александър Петров Webcafe
  • Дата:  
    16.04.2019
  • Сподели:

БСП се намира в интересна ситуация: за първи път от години партията има шанс за изборна победа, та била тя и на Европейски избори. Разликата с ГЕРБ е в рамките на по-малко от процент, в рамките на статистическата грешка, според последните данни "Алфа Рисърч".

 

Сергей Станишев и Корнелия Нинова

 

При това ГЕРБ се простреляха в крака с най-тежкия скандал от години насам, който доведе до важни оставки и разколебаване на доверието. БСП можеха съвсем спокойно да потриват ръце и да загряват за финалния спринт. Единственото, което лявата опозиция трябваше да прави, е да сплоти редиците, да мобилизира симпатизантите си и просто да не прави издънки.

Но не и БСП, не и Корнелия Нинова.

В опита си да изключи Сергей Станишев от листата, да скъса окончателно с наследството му и да минимизира влиянието на приближените му кадри, Нинова изпусна изцяло контрола върху партията.

Подобно Пилат Понтийски тя изми ръцете си за евентуална загуба на изборите за ЕП на 26 май, след като предложената от нея листа с кандидати беше бламирана на Националния съвет на партията. Пленумът успя да се превърне в зрелище с елементи на трилър, но и на гротеска.

 

http://www.darslovo.com/ebooks/400/925.jpg

 

След целодневни дебати, гласувания и прегласувания беше роден крайният списък от кандидати за ЕП, чиито челни позиции се попълниха със случайности в стил "15/15".

Червената листа за изборите за Европейски парламент е миш-маш между ината на Нинова и хаоса на Пленума.

Ако Елена Йончева е познатото лице от екраните, включително и като депутат от БСП, то депутатът-новобранец Петър Витанов и кандидатката от кастингите за политици на Слави Трифонов Цветелина Пенкова (зам.-председател на клуба на младите българи в чужбина "Милениум") - будят известно недоумение. Недоумение от рода на "Кои са въобще тези хора?".

Другото странно решение беше и включването на президентския съветник Иво Христов (не онзи с 80-те процента дебили, а човекът, комуто се носи слава на "сив кардинал" на "Дондуков" 2) в листата, бетониран на избираемото четвърто място, без право на замяна.

Някои виждат в този ход желание да се тегли от популярността на президента и показване на близост с него. Други просто си спомнят за предишния неуспешен опит на Христов с евролистата на БСП, тогава в ролята си на ляв критик на т.нар. "Позитаник". Именно тогавашният лидер на БСП Станишев отхвърли номинациите му от различните структури в страната.

Отпаднаха също така досегашните евродепутати Георги Пирински и Петър Курумбашев. Пирински явно не беше поканен, а Курумбашев се отказа сам заради "обидното" предложение да не получи избираема позиция. Какво да каже дългогодишният депутат Янаки Стоилов, който от 2 място в листата на Нинова изпадна до "олимпийското" 12-то?

Тежкото противоречие между старото и новото ръководство на БСП не е новина, както не е изненадващо и че Националният съвет не е единодушен по повод чистката на Нинова. Само няколко седмици преди това Станишев беше буквално на крачка от това да спечели битката за водач на листата. Само 20 гласа го лишиха от тази възможност, давайки номинацията на неговата бивша половинка - журналиста и настоящ депутат Елена Йончева.

Какъв по-ясен сигнал към Нинова, че е далеч от решаване на вътрешнопартийната си драма? Колко слабо  лидерът познава собствената си партия, за да допусне поредна грешка преди финалната битка?

В такива моменти се преглъщат разногласията, така че фокусът да падне върху голямата цел - изборите.

И това с особена сила важи за БСП като партия. Електоратът на червените винаги е искал да вижда, че има единомислие на върха, че някой управлява кораба. Опитите за подмолни игри, забиване на ножове в противникови гърбове, преследванията на частни интереси и т.н. са оставени за след изборите. Ако не виждат това, резултатите на избори са демотивиращи.

Цялото упражнение показа, че БСП е слаба и разединена, а в Националното ръководство дърпат два силни коня, чиято сила обаче стига само за да пречи на плановете на другия.

Показа слаб лидер, който не просто не може да наложи волята си (въпреки че очевидно наистина много иска), но не може да погледне отвъд вътрешнопартийните вражди, за да се възползва от създалата се благоприятна ситуация. Показва и вътрешна опозиция, която поставя собствените си интереси пред тези на партията.

Публичното дистанциране на Нинова от листата на БСП е абсурд в стил "аз за това няма да нося отговорност". Това е проблемът - лидерите са лидери, за да носят отговорност, както за успехите, така и за провалите, последвали решенията им. Подобен неуверен ход допълнително ще подрони доверието на избирателите в тези, които уж трябва да изберат.

Но какво пък... Ако не друго, никой няма да може да обвини БСП в неспортсменска игра. През последните няколко седмици ГЕРБ се спъваха и падаха предизборно, но сега по всичко личи, че социалистите се стараят всячески да им помогнат, за да не изглеждат чак толкова зле в очите на избирателите.

В крайна сметка, нито вълкът се засити, нито агнето остана цяло. Напълно предсказуем вътрешен саботаж.

Прочетена 422 пъти

Станете почитател на Класа