Избирателната активност ще е висока, ГЕРБ губи популярност от Апартаментгейт

Избирателната активност ще е висока, ГЕРБ губи популярност от Апартаментгейт
  • Автор:  Епицентър.бг
  • Дата:  
    14.04.2019
  • Сподели:

"Електоратът е възбуден, вижда крадлива ръка, която се протяга към меда и си казва, дайте да ги ужилим", коментира шефът на социологическата агенция "Медиана"

"Основният процес е, че ГЕРБ губи популярност от Апартаментгейт. Основното е ерозията в доверието у управляващата партия. И съвсем естествено се получава, че за първи път виждаме, че БСП минава ГЕРБ. Това показва нашето изследване". Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 социологът Кольо Колев, чиято агенция "Медиана" даде преднина на БСП пред ГЕРБ за предстоящите избори след разразилите се скандали с апартаментите на властта.

"От друга страна, показва нарастващото недоволство, ярост, което пробужда електорат, който иска да отиде и да гласува, за да накаже някого. Това е непрекъснат процес от 4 месеца на ерозия у ГЕРБ. Не е само резултат от "апартаментгейт". Ако започна с проблемите с толтаксите, с търговския регистър и т.н. Непрекъснатото настъпване на една или друга мотика, това е основата. И сега това вече е капакът", обяви още Колев.

Относно влиянието на българските политици в Европа, според изследването на "Медиана" начело е Бойко Борисов, след това е Сергей Станишев и след това Румен Радев.

"Това обаче не е толкова изненадващо. Това, което обаче е изненандващо е, че г-н Борисов малко губи. Относно това колко е харесван – той губи твърде малко в сравнение с неговата партия.

Той печели избори и донякъде заради машината на Цветан Цветанов. Видно е обаче, че има разрив, при който лявата ръка не слуша главата. Цветанов изведнъж се връща в парламента. Очевидно е, че има търкания, дали това ще се прояви на изборите, ще видим. Но чистката, която Борисов провежда, се отразява на личния му рейтинг, но не и на партията му. И едва ли ще може да върне доверието в ГЕРБ като цяло.

Но това съвсем не означава, че изборите са вързани в кърпа на БСП", заяви социологът.

"От една страна имаме възбудено недоволство у обществото. От една страна имаме ГЕРБ. От друга страна обаче имаме БСП, което също не допада. Защото БСП доста малко печели. И при това положение се получава автоматично търсене на алтернатива, от което печелят малките партии", заяви Колев, като по думите му всички малки партии увеличават подкрепата си.

 

 

 

 

 

"ГЕРБ вече направиха своите грешки и поднесоха съответните топки на БСП. Може би е време и БСП да направи своята грешка и да си цепнат партията на тема със Станишев или без Станишев. Социалистите са напълно свободни да направят своите грешки", каза още Колев.

Според него, ако Станишев не попадне в евролистата, то няма да се стигне до сериозно разцепление, но изобщо не е нужно подобно напрежение точно преди избори.

"Какъвто и да е Станишев, той е човек с огромно влияние. Все пак мисля, че разумът ще възтържествува", каза още социологът.

"Изборите категорично не са вързани на никого. Досега изглеждаше ГЕРБ и БСП поравно и ДПС. Сега се получи така. За ГЕРБ имам добра и лоша новина. Лошата е сривът на авторитета. Добрата е, че техният вот не се излива към опонента им, а се излива навсякъде – и към "Воля", и към ВМРО и т.н.", каза още Кольо Колев.

"В момента има вълна и изборната активност ще бъде доста по-висока. Мисля, че ще бъде към 3 милиона, като на парламентарни избори. Електоратът е възбуден, вижда крадлива ръка, която се протяга към меда и си казва, дайте да ги ужилим", каза още Колев.

"Определено при ДПС ще наблюдаваме по-ниска избирателна активност, отколкото на местни и парламентарни избори, но те ще получат своите гласове", добави социологът.

Прочетена 476 пъти

Станете почитател на Класа