Разширяването на ЕС и НАТО със Западните Балкани – фактор за сигурността в региона

Разширяването на ЕС и НАТО със Западните Балкани – фактор за сигурността в региона
  • Автор:  КРОСС
  • Дата:  
    12.03.2019
  • Сподели:

Разширяването на Европейския съюз и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност и сигурност в региона. Тази обща позиция изразиха след среща в Любляна президентите на България и Словения.

Румен Радев припомни, че България и Словения са разположени в противоположни краища на Балканите, но и двете държави водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и на мира в региона.

„Това е важен фактор за стабилността и европейската перспектива на Западните Балкани", посочи българският президент.

„И споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашият регион. Срещата на върха в София миналата година затвърди този приоритет".

 

 

Словенският президент Борут Пахор потвърди, че през юни страната му ще бъде домакин на среща от инициативата „Три морета", на която ще присъстват лидери на всички държави в региона.

Двамата президенти обсъдиха и икономическото сътрудничество между двете държави.

България и Словения могат да търсят нови форми на икономическо сътрудничество, посочи президентът Румен Радев пред представители на бизнеса в Любляна.

 

0a


Българският президент и колегата му Борут Пахор откриха българо-словенски бизнес форум. В срещата участват представители на български компании от областта на информационните технологии, туризма, строителството и хранително-вкусовата промишленост. Над 70 са представителите на словенския бизнес
"Да търсим как заедно да произвеждаме, как заедно да развиваме нови идеи, как заедно да излизаме на трети пазари. И мисля, че в това е нашата сила", каза президентът Радев.

В края на октомври миналата година Любляна откри посолство в София, а от близо година между двете столици има директна авиолиния.

Прочетена 316 пъти

Станете почитател на Класа