Каракачанов: България няма да преговаря с Русия за оръжейните лицензи

Каракачанов: България няма да преговаря с Русия за оръжейните лицензи
  • Автор:  Евгения Маринова investor.bg
  • Дата:  
    25.02.2019
  • Сподели:

Подобно нещо българското правителство не си е помисляло, каза военният министър

България няма да плаща за лицензи за оръжия, които се произвеждат на българска територия. Това каза по БНР министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев каза днес по БНР, че "има един стар спор между България и Русия - руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии".

„България няма никакво намерение, не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания, да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс“, заяви Каракачанов.

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR6kjfN8ACavduJ0JuQZE4YOdGUtrzCQCYh3NPDf7xyzWUyxFwjuQ

 

„ ... България да плаща някакви лицензионни права, никой няма намерение да върши подобно нещо, защото просто няма никакви юридически основания. Ако Русия имаше основанието да претендира, че като наследник на Съветски съюз има права върху това производство, щяха за тези 29 години, откакто България е демократична държава, щяха да заведат дело. Фактът, че  30 години никой не е завел никакво арбитражно за никъде по света с претенции за подобно нещо показва, че самата руска страна много добре разбира, че няма юридически основания за подобни претенции. Този въпрос е поставян на всички видове срещи в последните 28-29 години. Не е имало пробив. Мисля, че не само това правителство, но в и следващите български правителства никой няма да си позволи с подобен ход да нанесе загуби на българската индустрия“, посочи министърът на отбраната.

 

https://gospodari.com/ckfinder/userfiles/images/orig%20(6).jpg

 

По думите на вицепремиера подобно нещо българското правителство не си е помисляло. А това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика.

На въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия, Каракачанов отговори, че за последните 30 година не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс.

„В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи“, коментира военният министър.

 

 

1aasaa1

Прочетена 443 пъти

Станете почитател на Класа