Антоний Гълъбов: Корнелия Нинова превръща БСП в националсоциалистическа партия

Антоний Гълъбов: Корнелия Нинова превръща БСП в националсоциалистическа партия
  • Автор:  novini.bg
  • Дата:  
    24.02.2019
  • Сподели:

Актуална политическа дискусия на тема: Българското общество преди избори: фрагментация, конфликт и интеграция“ се провежда в Ловеч. Тя е организирана от областната структура на ЖГЕРБ и в нея участват доц. Харалан Александров, социален антрополог и публицист и доц. Д-р Антоний Гълъбов, социолог и политолог. Домакин на срещата е Корнелия Маринова, кмет на Ловеч и общински ръководител на ГЕРБ, съобщиха от партийната центала.

 

Маринова откри срещата с думите: „Днешната политическа дискусия е продиктувана от необходимостта, а и от желанието да внесем повече яснота, повече ориентири в днешната ситуация. А ситуацията е повече от интересна, тя е тревожна, развиваща се със скорост, непозната досега. Историята всеки ден  ражда нови феномени и формации, събитията яростно идват и чукат на вратата ни. Светът се раздира от сътресения от всякакъв вид. Драми – локални войни, кризи, тероризъм, бежанци – цял набор от предизвикателства. Още - цифровата революция, глобалното затопляне, енергийният проблем. Съмненията в бъдещето на Европейски съюз. В силата на нашата европейска мечта. Изглежда и у нас предизвикателствата са повече от всякога. Българското общество е в трансформация. Ние не искаме да чакаме спокойно какво ще се случи, а искаме с помощта на днешния разговор да сме сред факторите, които определят бъдещите събития. И понеже сме поели определени ангажименти към обществото, ние искаме да сверим нашите възприятия, да чуем различни гледни точки. Затова сме поканили двама известни наши общественици да ни предложат своите тези и антитези по актуалните въпроси“.

 

https://novini.bg/statics/uploads/galleries_pictures/2019-08/big/68695.JPG

 

Специален гост на дискусията  Ирена Соколова, председател на НИС на ЖГЕРБ. „Гордеем се с политиците, които излязоха от Ловеч. Нашата партия управлява държавата, а това е голяма отговорност. Силата, която ГЕРБ има, е да довежда това до конкретни резултати за хората. Изключително важно е женското участие в ГЕРБ и ние знаем, че е водещо“, подчерта Соколова.   По нейните думиЕвропейските избори са определящо важни.

 

http://epicenter.bg/images/news/22019/pics/1550932393.jpg

 

За първи път от толкова висока важност. „Основно предизвикателство за Европа е Брекзит. Излизането на Великобритания автоматично прекроява броя на европейските депутати - от 751 стават 705, вето в ЕП може да се заяви от 1/3 от депутатите. Огромен проблем е навлизането на антиевропейското движение на популистичните партии.

 

https://novini.bg/statics/uploads/galleries_pictures/2019-08/big/68697.JPG

 

Те никога не предлагат решение, заявяват проблеми, маркират социални напрежения и неравенства, пледират срещу монополите и малцинствата и така събират популярност, но никога, никога не предлагат решения“, коментира Ирена Соколова, като акцентира, че желанието на тези партии е да създадат голямо представителство.

 

https://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2017/02/Korneliya-Ninova.jpg

 

"В Италия има 2 националистически партии - крайнолява и крайнодясна", подчерта Ирена Соколова, които създават парадоксална коалиция, но това е защото преследват едни и същи интереси, при тях няма платформа. "Всичко това ще доведе до повишаване на депутатите популисти в ЕП. Ако прогнозите се окажат верни, антиевропейските сили могат да вземат дори 1/3 от местата в парламента, а това ще им даде власт да парализират работата на институцията", каза още лидерът на ЖГЕРБ и посочи категорично, че не трябва да допускаме националистическите партии да имат възможност за вето в ЕП, а за голямо съжаление популистичните процеси са в ход, в това число и в България и докато завъртим процеса на осъзнаване от тези партии, отрицателните резултати ще са налице. „Не трябва да подценяваме тези избори, защото те ще рефлектират и върху местните. При малка разлика с БСП и ДПС, това ще даде отражение и върху местния вот. Ако успеем да постигнем по-голяма разлика, тогава кандидатите ни за кметове ще имат сигурността да очакват по висок резултат“, подчерта още Соколова.

По нейните думи ако подценим евровота, ще създадем среда, която ще повлияе сериозно и върху местния вот. Разумното, подреденото и доброто не винаги е авангардно. Силата, която имаме, не само трябва да я запазим, но и да я умножим. Важно е да се мобилизираме. Това не е политически агитация, тук говорим за преминаване на един предел, от който няма да  се възстановим, няма да можем да се върнем на демократичния път, няма да можем да възстановим и социалния мир в страната, ще блокираме развитието и ще фрагментираме подредените в момента социални взаимоотношения в следващите поне 5 години, предупреди Соколова и призна емоционално: „Обичам ЖГЕРБ. Поздравявам Ви за силата, която носите. Отправям към Вас освен благопожелания, така и пожелание да бъдем активни и осъзнати!“. Тя бе категорична, че нашият европейски отбор трябва да се запази, но и всички наши кандидати от 1 до 17 ще бъдат много добри, в ГЕРБ има такива личности.

"Фрагментацията в обществото се образува по границите на конфликти без решение. Не е вярно, че подоходните неравенства са основни. Състоянието на обществото ни днес се характеризира с ниска степен на солидарност. В това отношение Корнелия Нинова е дар за България. Тя превръща БСП в националсоциалистическа партия". Това каза в лекцията си Антоний Гълъбов. Той подчерта, че всяко фрагментиране ни отдалечава от единството, прави трудно формирането на общи национални цели. Френският модел е модел на единната френска нация. Това е унитарна държава, която е в опасност от френските националисти.

"За съжаление българският народ постига много високи нива на варварство. България остана единствената държава в такава зависимост от Руската Федерация. Проблемът на България е с обслужващия персонал на Русия в България. Тук Русия има посредници формирани в СССР. Тук има корпоративни интереси, които работят за Русия, а не за България. В това отношение битката за Европа е битка за България, това е процес, а не проект", бе категоричен Гълъбов.

„Европа е тук, а не само в Брюксел. ЕС осигури повече от 60 години мир и благоденствие за своите членки, а Русия воюва и все повече обеднява. 27 страни в ЕС постигнаха много по-бързо единомислие по Брекзит, отколкото самата Великобритания. Европа е там, където няма просто човеци, а човешки права. ЕВРОПА Е там, където все си човек е ценен“, подчерта още Антоний Гълъбов, като отбеляза за пореден път, че България успя да реализира успешно председателството на Съвета на ЕС и показа, че експертно е на нивото на своите колеги в Европа, но за съжаление обществото ни не разбра това.

"Големият въпрос е кой е тежкият провал на европейската левица. Загубата на лявата политика доведе до появата на популистките партии. Всеки един депутат повече за ЕНП е добре за България. Българския интерес е в запазване на основните европейски политики, а БСП не успява да разбере нищо от европейската политика", заяви още той.

"Технологичният натиск влияе изключително много и на културното развитие между хората. Човек няма как да наблюдава целия свят. Когато светът е толкова сложен, започват разломите и конфликтите. Това е и една от причините хората да не виждат хубавите неща, които се случват, те предпочитат да гледат лошото, пред развитието. Ние често сме готови да прекрачим от развитие към разрушение, а регреса ни връща към много по-примитивно ниво", поясни в лекцията си Харалан Александров. По думите му ние трябва да разберем, че няма как да живеем без кризи, а да се научим да ги управляваме.

„В това отношение е голямо предимство, че имаме премиер като Борисов, на който му се отдава да решава кризи. Популизмът е опит едни изключително тежки проблеми да бъдат принизени до много елементарни решения. Важно е да не объркваме интерпретацията с фактите, както често правят някои български политици с целите на пропагандата. Силата на политическото лидерство е да можеш да се свържеш с различните фрагментирани групи, а Бойко Борисов умее това“, заяви още Харалан Александров.

 

1aasaa1

 

Никой не може да ни вземе постигнатото – то е видимо, може да се пипне, усеща се в живота ни. Ако всеки преди ГЕРБ е правил по малко от това, което прави ГЕРБ сега, държавата ни щеше да има друг облик, каза пред участниците в срещата народният представител Иван Миховски, общински ръководител на ГЕРБ – Троян, който също участва в политическата дискусия.

В срещата участват членове на ЖГЕРБ, поканени от клубния ръководител Калинка Мончева и симпатизанти на ГЕРБ от област Ловеч.

Прочетена 436 пъти

Станете почитател на Класа