Мерджанов проговори за крамолите в партията и атаките срещу Корнелия Нинова

Мерджанов проговори за крамолите в партията и атаките срещу Корнелия Нинова
  • Автор:  Симо Русев Поглед Инфо
  • Дата:  
    23.02.2019
  • Сподели:

Интервю на Симо Русев с члена на Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов за състоянието и напрежението в партията, за напускането на парламента от парламантарната група .

- Г-н Мерджанов, какъв е смисълът от отсъствието на БСП от парламента с днешна дата, след като аргументите в подкрепа на този акт вече не са толкова силни и актуални след задния ход, предприет от управляващите по отношение на преференциите в Изборния кодекс, а и заявената процедура за избор на нова ЦИК?

 

 

- Беше заявено намерение да се напусне Народното събрание. Аз бях един от членовете на Националния съвет, които гласуваха против. Имам, разбира се, своите аргументи. Според мен трябваше да бъде заявена позицията, че БСП ще напусне в случай, че не се изправят недъзите по преференциите и избора на нови членове в Централната избирателна комисия.

- Да, ама имаме уверенията на управляващите, че точно тези недъзи ще бъдат изправени, а политологът проф. Антоний Гълъбов казва, че с това поведение БСП изпада в нелегитимност и самоизолация?!

- Аз вече споменах каква трябваше да бъде декларацията предварително, а не да се напуска. Една опозиция е много по-силна, много по-убедителна и много по-влиятелна, ако щете, когато използва парламентарните лостове и води парламентарната битка вътре в парламента с аргументи и факти. Г-н Гълъбов малко е пресилил с анализите си. БСП няма да се маргинализира, а и да се надяваме, че ръководството ще представи смислен план за действие в следващите няколко седмици. Доколкото разбирам, сега става дума за срещи с избиратели по райони, посещения по конференциите за номинации на нашите кандидати за евролистата. Но всичко това предстои да го видим.

- Може ли напускането на Народното събрание, точно защото е крайна мярка, да се използва от БСП като техника за предизвикване на предсрочни парламентарни избори?

- Моята собствена позиция, заявена на пленума, е, че това е неубедително действие. Тъй като винаги напускането на Народното събрание е крайно политическо средство, което трябва да корелира с обективната среда и основа за действителни предсрочни парламентарни избори. Аз не виждам достатъчно основание за такава ситуация поне на този етап, макар че управляващите от ГЕРБ правят грешка след грешка, гаф след гаф. И вместо да бъдат разобличавани, но не крясъчно, а обективно – с разбиране и с представяне на алтернатива, ние като че ли избрахме по-лесния начин – да напуснем парламента. С което не само че ги улесняваме, ами създаваме условия и основа за още по-големи законодателни неразбории, които много, много трудно и продължително ще трябва да бъдат изправяни във времето.

- И какъв е изходът от тази ситуация и за БСП, и за политическия живот, а в крайна сметка и за държавата? Имали ход назад за БСП?

- За мен същността на политиката е преди всичко в изработването на истински решения. Такива решения, в които действително участва по-голямата част от представителството на политическата партия, а не привнесени, замислени отвън и подкрепени до голяма степен силово. Доколкото разбирам, не е съвсем комфортен климатът и в парламентарната група, което ме навежда на мисълта, че това напускане на парламента, ако не бъде съпроводено с действителни убедителни действия – политически по места, сред избирателите, с браншови организации, с изработване на алтернативи на място, действително ще увисне и ще бъде много тежко и срамно завръщането ни в парламента. Ще бъде поставен на изпитание и резултатът ни на евроизборите.   

- Прав ли е в този смисъл Цветан Цветанов, като казва, че Нинова държи депутатите от собствената си парламентарна група като заложници на лични амбиции и решения?

- Цветанов може да казва каквото си иска. Той е наш политически опонент. И съвсем не е мерило за моите политически разбирания. По-важното за мен, като член на БСП и член на Националния съвет, е, че нашият лидер, нашето политическо ръководство не отиграва и анализира достатъчно обективно и убедително политическата ситуация. И предлага действия, в които аз лично не съм убеден.

- За да не остане БСП реално в изолация, възможно ли е разширяване на периферията и чрез широк ляв фронт срещу това управление, нещо за което призовава лидерът на АБВ Румен Петков например?

- Много бих се надявал, ако това се случи. Това са нашите надежди, защото същността и смисълът на БСП и левицата е тя действително да създава широк фронт срещу подобен тип управление, каквото е вече 10 години управлението на ГЕРБ, за една по-смислена алтернатива и развитие на страната.   

 

 

1aasaa1

 

 

 

Прочетена 460 пъти

Станете почитател на Класа