Борисов: До юли влизаме в чакалнята на Еврозоната

Борисов: До юли влизаме в чакалнята на Еврозоната
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    22.02.2019
  • Сподели:

През юли България ще влезе в чакалнята на еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум за 25 години от дейността на фондация "Конрад Аденауер" в България.

"Тази година ще финишираме с над 120 млрд. лв. БВП. Бюджетите са ни на излишък, ръстът на контрабандата е под 5%, безработицата под 5%, всъщност само тези, които не искат да работят, не работят. Огромен фискален резерв. Защита на външните граници. Нула миграция", заяви премиерът пред форума.

 

Бойко Борисов

 

Борисов изрази очаквания в края на годината държавният дълг на България да стане 17,5%, което ще бъде най-ниският в Европа.

"Защита на външните граници. Една държава има за пример в Европа, защитила външните граници и Шенгенското пространство на ЕС, и тя се казва България. Нула миграция, всичко през официалните КПП-та. Всичко, което правим по газовия хъб "Балкан" го съгласувам, за да няма изненади после за нашите решения. Всъщност, продължението на "Турски поток" се казва "Газов хъб Балкан" и тук вече става "Балкански поток", заяви още Борисов.

По негови думи не очаква националистите да постигнат успех на изборите за Европарламент, и посочи, че за него големият риск за Европа не са популистите, а е възможността за военен конфликт, без да посочи обаче откъде идва опасността.

"Стигне ли се до армията е загубена работата. Трябва да се намери разумно решение, не трябва да повтаряме историята. За това водим прагматични отношение", каза Борисов.

От фондацията "Конрад Аденауер" похвалиха Борисов.

"България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен", посочи ръководителят на фондацията за България Тростен Гайслер.

"Днес мнозина завиждат на България за ниския държавен дълг, страната е и уважаван член на ЕС, проведе едно успешно европредседателство и има право да се гордее с всичко това", допълни той.

 

 

1aasaa1

Станете почитател на Класа