Ново 20! Предлагат данък „Градушка“ за шофьорите, собствениците на автомобили приветствали идеята

Ново 20! Предлагат данък „Градушка“ за шофьорите, собствениците на автомобили приветствали идеята
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    27.12.2018
  • Сподели:

Ще се приспадат ли част от парите, които плащаме за „Автокаско”, към нов фонд, който да поема щети от градушки?

Идеята е на земеделския министър Румен Порожанов. Той предлага такса „Градушка“ да плащат не само фермерите, но и шофьорите, съобщи Нова тв.

 

zx860y484_3156158

 

Идеята на министъра на земеделието е да се създаде ново предприятие за борба с градушките.

То ще „пази от природните бедствия не само земеделската реколта, която е по полето, но и селата, и градовете“, над които в момента е забранено да се изстрелват градоносни ракети.

Целта била да се пазят от градушките автомобилите и домовете на хората.

Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната. Издръжката ще е за сметка на фермерите и застрахователите.

 

big_1939

 

„Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката „Автокаско”, което е около 5-6 млн. лв. годишно”, предложи Румен Порожанов.

Собствениците на автомобили приветстват идеята част от парите от „Авокаско” да отиват в новото предприятие, което ще пази колите им от градушки, твърдят от ведомството.

Срещу намеренията обаче се обявиха застрахователите, според които няма логика те да плащат на земеделците от Автокаското и поискаха да се въведе задължителна застраховка „Нива” за фермерите.

Ресорният министър обаче категорично се противопостави на тази идея, а фермерите били съгласни да плащат, за да бъдат защитени. Против са онези, които вече са инвестирали хиляди, за да изградят съоръжения против градушките.

Само ¼ от територията на България в момента е защитена от градушки. Затова всяка година хиляди земеделски производители търпят загуби за милиони.

 
Прочетена 633 пъти

Станете почитател на Класа