Станишев: България не може да прави компромис с пълноправното членство в Шенген

Станишев: България не може да прави компромис с пълноправното членство в Шенген
  • Автор:  Аспарух Илиев investor.bg
  • Дата:  
    02.12.2018
  • Сподели:

България не трябва да прави компромис с пълноправното си членство в Шенген, смята председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. 

Според него България и Румъния „трябва незабавно да бъдат приети в Шенгенското споразумение по всички граници”, а правителството не бива да се съгласява на компромисен вариант, който би ощетил българската икономика и българските потребители.

 

https://i2.offnews.bg/events/2012/01/27/168909/1387645403_1_559x345.jpg

 

В началото на декември Европейският парламент ще обсъди доклад на европейските социалисти, в който ще настоява България и Румъния да бъдат незабавно приети без условия в Шенгенското пространство.

"Една от големите заплахи за България, за нашите национални интереси е идеята, която циркулира, която има много сериозни привърженици за Европа на две скорости, да се превърне в реалност. Сред тях е например и президентът Макрон, и канцлерът Меркел, които постоянно говорят за тези неща, и редица други европейски лидери. За България това би било много тежък удар върху нашите интереси и върху нашата позиция", каза Станишев.

Станишев призова още БСП да даде отпор на популизма и национализма, които са във възход в Европа и у нас.

Председателят на БСП София Калоян Паргов призова за пълна мобилизация за спечелване на местните и европейските избори.

"Нужно е да се преосмисли и ролята на България в Европейския съюз, свързана със заемането и отстояването на пробългарски националноотговорни позиции. Предизборната кампания трябва да започне от конгреса на 26-ти януари и да постави началото на победния рейт на Българската социалистическа партия", заяви Паргов.

Той настоя още отсега да започне диалог за търсене на съюзници за постигане на целта.

Прочетена 466 пъти

Станете почитател на Класа