Скопие иска да извадим Македония от списъка с българските региони от учебниците по стара история

Скопие иска да извадим Македония от списъка с българските региони от учебниците по стара история
  • Автор:  Епицентър.бг
  • Дата:  
    07.10.2018
  • Сподели:

През следващите два месеца членовете на комисията трябва да подготвят писмено всички забележки, към края на ноември отново ще заседават в София

Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България. Според информация на скопския телевизионен канал Сител, цитиран от Агенция "Фокус", това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, защото на българите им пречи, че държавата на Самуил е представена като македонска, а на македонските – българизацията на самуиловото царство.

Комисията бе създадена с решение на двамата премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев.

 

http://kodeks.uni-bamberg.de/bulgaria/media/BG0996-SAMUEL.jpg

Предложено е да се добавят източници и аргументи, за да няма различно тълкуване. По информация на скопската телевизия, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.

Професор Драган Георгиев, член на македонската група, от своя страна, заяви, че има място и нужда от подобряване на съдържанието на учебниците.

„Прецизно използване на възприятието за другия, например как македонският народ е употребен в българските учебници и как българският при нас. Забележки около възвеличавания и националистическо съдържание. Така че има конкретни забележки и от двете страни и има много място за подобряване, за да имаме педагогика за изграждане на мир и избягване на конфликти“, заяви македонският професор.

Праисторията, античността и средновековието са били обсъжданите теми от смесената комисия, а за Илинден ще се говори на някое от следващите заседания. Разгледани са и няколко исторически имена, които трябва да се отбелязват като общи празници.

Общото отбелязване на Кирил и Методий, както и общо отбелязване на Самуил, но не всяка година, а само, когато има някои по-значителни събития", поясни Георгиев.

През следващите два месеца членовете на комисията трябва да подготвят писмено всички забележки, които имат, за което от македонската страна казват, че ще се консултират с експерти.

Към края на ноември отново ще заседават в София, където ще сравнят писмените си аргументи.

Македония има седем представители в комисията, от които един е антрополог, а останалите са историци.

 

 

Прочетена 736 пъти

Станете почитател на Класа