Нинова: Грешка е ЕП да наложи такава санкция на Унгария

Нинова: Грешка е ЕП да наложи такава санкция на Унгария
  • Автор:  Епицентър.бг
  • Дата:  
    14.09.2018
  • Сподели:

Не за пръв път със Сергей Станишев сме на различни позиции. Доскоро спорихме за Истанбулскатка конвенция, каза председателят на БСП

Грешка е Европейският парламент да наложи такава санкция на Унгария. Това заяви пред БТВ председателят на БСП Корнелия Нинова по повод стартиралата процедурата на ЕП за отмемане правото на глас на Будапеща.


„Не за пръв със Сергей (лидера на ПЕС Станишев, б.р.) ще бъдем на различни позиции. Доскоро спорихме за Истанбулската конвенция. Това е още една стъпка към разделението на Европа след излизането на Великобритания“, заяви лидерът на БСП.

Тя призна, че между нея и председателя на партията на европейските социалисти има различия и дори предположи, че след днешните си изявления ще си „изяде“ шамарите, включително и от своите.

Корнелия Нинова заяви, че Европейският парламент наказва Унгария заради собствената им позиция за мигрантите и Истанбулската конвенция.

"В доклада, който касае Унгария, има 4 критики към Орбан – корупция, свобода на словото, джендър идеологията и отношение към мигрантите. Има европейски страни, които са далеч по-зле по отношение на свободата на словото, но не са санкционирани.

"В постановление на правителството пише, че сме длъжни да осигурим равни права на мигрантите, само че, ето държавата не плаща здравните осигуровки на нашите граждани, в същото време ни задължават да плащаме на мигрантите.

Мисля, че елитът на Европа досега направи много грешки. Сигурно ще си изям шамарите и от свои, и от чужди, но освен за националния интерес трябва да мислим и с друга перспектива за Европа. Чиновничеството и бюрокрацията отблъснаха европееца от Брюксел. Неслучайно Себастиян Курц каза, че ще намали тази бюрокрация. Увеличават се парите за интеграция на мигранти, мен ако питате, тия пари трябва да се дадат за връщане на мигрантите по родните им места, коментира Корнелия Нинова.

ЕНП също са разделени за гласуването срещу Унгария. Всички партии гласуваха така, нямаше леви и десни", коментира лидерът на БСП.

"Ако да защитаваш българската Конституция и нашите деца, е популизъм, значи съм популист", категорична бе тя. 

"Борисов трябва да гласува против санкциите за Унгария. Знам, че ще му е трудно, тъй като трябва да застане срещу своето политическо семейство", каза Нинова.

Тя определи водевила с министерските оставки като битка между различни групи в „Обединени патриоти“ и ГЕРБ за влияние и постове. „Мисля, че проблемът умишлено бе прехвърлен към президента“, коментира тя. И допълни: „Това е пълна какафония и агония на властта“.

Според лидера на БСП смените на министри са безсмислени, ако не се смени моделът на управление на държавата.

Правителството в този му вид е изчерпано. Трябва да да седмем и мислим за смяна на философия та на управлението на държавата“, каза тя.

"Новият министър на МВР ще смени ли философията на управление на държавата - че МВР трябва да прехвърли държавните функции за защита на народа на частни охранители? Сбъркана е философията, не сменим ли нея, нищо няма да се промени. Новият министър на транспорта ще спре ли концесията на летище София, няма. Нашето предложение е ключови държавни предприятия да не се приватизират и да не се дават на концесия. Правителството е изчерпано в този му вид", каза още Нинова.

Председателят на БСП коментира и семинара на партията в хотел в село Баня. „Случаят доста се преувеличи. Нито едни лев на българските граждани не е изхарчен за това. Не са харчени пари и от субсидията. Всеки депутат плати от джоба си. Всеки пътува с личен автомобил“, заяви Корнелия Нинова.

Тя призна, че изборът на 4-звездния хотел е бил неподходящ и поради тази причина е освободила човека, избрал комплекса за семинара на БСП.

 

 

Прочетена 261 пъти

Станете почитател на Класа