Коментарите след срещата "ЕС-Западните Балкани" в София

Коментарите след срещата "ЕС-Западните Балкани" в София
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    18.05.2018
  • Сподели:

Лидерите на страните от Европейския съюз и Западните Балкани проведоха среща на върха в София. Най-голямото събитие в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС беше посветено на европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани. Това е и основният приоритет на българското председателство.

 

Основните акценти след срещата:

 

* Доналд Туск посочи, че за Западните Балкани "няма друга алтернатива освен Европа";

* проектът за свързаност между ЕС и страните от Западните Балкани не е алтернатива на разширяване на съюза;

 

* ЕС е готов на преговори със САЩ, ако получи "неограничено изключение" от тарифните мерки на Доналд Тръмп;

 

* Страните от ЕС ще подкрепят Иранската сделка, докато Иран спазва условията по нея;

 

* Среща ЕС-Западни Балкани ще има и в Хърватска след 2 години;

 

Това е първата подобна среща от 15 години насам, която обръща внимание на засилване на свързаността между ЕС от една страна и Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Македония, Албания и Косово от друга.

 

Проследихме на живо коментарите от пресконференцията след срещата в София.

 

16:26 - Пресконференцията завърши.

 

16:24 - Във връзка с коментари, че Иран може да е "непредсказуем", Доналд Туск посочи, че "истинският геополитически проблем е не когато имаш непредсказуем опонент, а когато най-добрият ти приятел е непредсказуем". Той поясни, че това е най-големият проблем пред ЕС и САЩ в момента.

 

"Нашето становище е да продължим близкото си сътрудничество с настоящата американска администрация, но за тази цел имаме нужда от по-малко капризи и по-последователен подход. И говорим за всеки аспект от геополитиката", коментира Юнкер.

 

16:18 - По думите на Доналд Туск има скептицизъм по въпроса с разширяването на Европейския съюз, но тенденцията да се върви към това била абсолютно ясна. Според него намерението на ЕС не е да разваля процеса по "европейска свързаност", предлагайки "бърза писта" за присъединяване на страните от Западните Балкани.

 

Туск се съгласи, че ако се говори чрез цифри може би БВП и демографията наистина показват, че разширяването не е такъв проблем. "Но ако се сравнят проблемите в този регион с други части на Европа, може да кажем, че в Западните Балкани те са много повече на глава от населението в сравнение с Франция и Германия", обясни Туск.

 

Според него заради това трябва да се внимава с даването на обещания.

 

16:13 - Премиерът Борисов първо се извини на софиянци за тежкия трафик в столицата, след което обърна внимание на значението на днешната среща.

 

"Вие видяхте шестима президенти да подписват договори - нещо, което допреди години беше невъзможно да си го представим", коментира Борисов.

 

Той обясни, че е проведена една "честна" дискусия, в която не е имало лицемерие и се е говорило истински.

 

Министър-председателят се опита с пример да потуши тревогите в западни медии относно евентуално присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

 

"Ако Западните Балкани представляват една страна, тя ще има брутен вътрешен продукт (БВП) от 96 млрд. евро. За сравнение това е БВП на Словакия. Всички тези усилия, които полагаме, са, за да приемем една икономика като Словакия с общо население по-малко от Румъния", обясни Борисов. "Това ли плаши Европейския съюз?", попита българският премиер.

 

Според него е по-важно да се работи в сътрудничество със страните от Западните Балкани, за да се ограничи влиянието на "други геополитически сили" в региона.

 

"Всички си тръгват от тук с по едно на ум", обясни Борисов.

 

16:07 -Европейската комисия ще продължи своето сътрудничество с Иран, посочи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 

По отношение на търговията със САЩ: "Ние искаме неограничено изключение от тарифните мерки в САЩ. Ако това стане, ние сме готови да започнем преговори с нашите трансатлантически партньори", обясни Юнкер.

 

Той допълни, че ще се търси засилване на сътрудничеството между САЩ и съюза в сферата на енергетиката. ЕС е готов да обсъжда и реформа в Световната търговска организация.

 

Юнкер отново посочи, че ЕС няма да преговаря със САЩ с "Дамоклев меч над главите ни".

 

16:04 - "Току що приключихме една много ползотворна среща на Европейския съюз и Западни Балкани", коментира Доналд Туск.

 

Стана ясно, че след 2 години ще има подобна среща и в Хърватска.

 

"Европейският съюз е и ще остане най-надеждния партньор на страните от Западните Балкани", подчерта Туск. Той посочи, че днес е обсъждано засилване на икономическите, транспортни и цифрови контакти между ЕС и страните от Западните Балкани.

 

Туск подчерта, че Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението на Европейския съюз. Това е начинът да се използва по-ефективно времето "от днес до утре".

 

При срещата на лидерите снощи е имало съгласие, че се засилва работата по цифровата програма, за да отговори ЕС на предизвикателствата на ерата, обсъждани са проекти и като изкуствения интелект.

 

Що се отнася до ядрената сделка с Иран има единодушна договореност ЕС да поддържа сделката докато Иран изпълнява условията по нея. "Ще се действа", ако европейските интереси бъдат застрашени.

 

Европейската комисия вече има начертан път как да действа и по въпроса с търговията със САЩ, но това ще се случи, ако САЩ изключи ЕС от своите нови митнически ограничения.

 

16:02 - Започва пресконференция на българския министър-председател Бойко Борисов, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

15:56 - Министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и нейният сръбски колега Александър Антич  подписват споразумение за газопроводна връзка между България и Сърбия.

 

След това представителите на страните от Западните Балкани подписаха изявлението за подкрепа на цифровата програма за региона.

Прочетена 436 пъти

Станете почитател на Класа