Рахой няма да участва в срещата за Западни Балкани

Рахой няма да участва в срещата за Западни Балкани
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    16.05.2018
  • Сподели:

Министър-председателят на Испания Мариан Рахой няма да присъства на срещата на върха в София във формат ЕС – Западните балкани, съобщи испанската информационна агенция ЕФЕ, цитирана от News.bg.

Днес испанският премиер пристига в София. Той ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов. Очаква се срещата Рахой лично да информира Борисов, че няма да участва в срещата ЕС – Западни Балкани в четвъртък.

Очаква се Рахой да остане в София до сряда и да присъства на вечерята на европейските лидери. Той обаче няма да вземе участие в официалната среща.

Припомняме, отказът на Рахой идва поради участието на Косово в срещата.

На 23 април тази година министър-председателят на Рахой заяви, че планира да наложи вето върху черновата на съвместна декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в България през май. Причината – Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат „в същия документ, на същото ниво" с тези на косовския лидер.

По-късно стана ясно, че няма да има вето, при положение, че на декларацията се подпишат само страните членки на ЕС, без държавите от Западните Балкани.

Прочетена 469 пъти