Българската позиция след въздушните удари в Сирия

Българската позиция след въздушните удари в Сирия
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    14.04.2018
  • Сподели:

Използването на химическо оръжие е военно престъпление

 

 

Използването на химическо оръжие е военно престъпление и разглеждаме еднократната военна операция в Сирия като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг във връзка с въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция над Сирия.

 

Българска позиция за въздушните удари в Сирия

 

Позицията дойде след среща на Захариева с премиера Бойко Борисов, министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев, както и ръководите на службите за сигурност.

 

"Обединихме се около обща позиция на правителството на Република България, както многократно сме заявявали категоричната непримиримост срещу употреба на химическо оръжие. Подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца", обясни Захариева.

 

Тя определи операцията на САЩ и съюзниците й като "отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия" и посочи, че целите са подбрани прецизно, така че да няма жертви. Захариева коментира, че не очаква ответен военен удар от страна на Русия.

 

"Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще", посочи външният министър на България. Същевременно правителството изразява тревога от възможна ескалация на конфликта и призовава всички страни и особено сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право.

 

Захариева добави, че българското посолство не е пострадало. Няма данни за пострадали български граждани.

 

По-рано днес военният министър Красимир Каракачанов коментира пред Nova, че към този момент не се очаква за мигрантска вълна към страната ни заради новите бомбардировки в Сирия. По негови думи изводът след въздушните удари е, че ООН и Съветът за сигурност,

Прочетена 654 пъти

Станете почитател на Класа