Нанси Пелоси с осемчасова реч

Нанси Пелоси с осемчасова реч
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    08.02.2018
  • Сподели:

Лидерът на демократите Камарата на представителите в американския конгрес Нанси Пелоси държа реч от подиума в продължение на над осем часа. Необичайното действие целеше да убеди колегите й – републиканци да подложат на разискване осигуряване на протекции спрямо младите недокументирани имигранти, познати като "мечтатели".
Речта на Пелоси изпрати ясен сигнал към имигрантите и избирателите, че демократите няма да се откажат от борбата за "мечтателите". Час след час, без почивка, тя чете писма, изпратени й от млади имигранти. Пелоси се обяви за имиграционна мярка, която по подобие на предложение от Сената да бъде "двупартийна, прозрачна и обединяваща".
Според историци, цитирани от американското обществено радио, това е била най-дългата реч в Камарата на представителите от 1909-а година насам и може би най-дългата реч изобщо. В края на маратона Пелоси посочи:
Нека да благодарим и да признаем мечтателите за техния кураж, техния оптимизъм, за това че ни вдъхновяват да направим Америка по американска. Благодаря, ви колеги!
"Мечтателите" са стотици хиляди млади имигранти дошли в страната като деца, които до началото на следващия месец могат да останат без протекция от депортация. Тази протекция, осигурена от президента Барак Обама, бе прекратена от президента Доналд Тръмп. Директивата на Тръмп влиза в сила на пети март, като дотогава Конгресът има възможност да прокара свое решение за съдбата на имигрантите.
Към момента лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Маконъл уверява, че ще инициира дебат в залата за имиграцията, но колегата му съпартиец от Камарата на представителите Пол Райън казва, че долната камара на Конгреса няма да разисква закон неподкрепен от президента. Засега няма индикации, че осем часовото изказване е убедило републиканците да предприемат действие.
Във вторник Камарата на представителите гласува бюджет, но в мярката не бе включена темата имиграция. Речта на Нанси Пелоси във Вашингтон започна в 10 сутринта и приключи малко след 6 вечерта местно време.

Прочетена 428 пъти

Станете почитател на Класа