Бокова: Кандидатурата на Кристалина Георгиева стана зад гърба ми. Пострада авторитетът на България

Бокова: Кандидатурата на Кристалина Георгиева стана зад гърба ми. Пострада авторитетът на България
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    13.11.2017
  • Сподели:

Бокова: Кандидатурата на Кристалина Георгиева стана зад гърба ми. Пострада авторитетът на България

 

 

 

Не изцяло, но все пак съм си дала отговор, как България се оказа през миналата година с две кандидатури за ООН – моята и на Кристалина Георгиева. Това обяви в интервю по bТВ вече бившият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 

 

Съжалявам за това, което се случи, пострада авторитетът на България, това беше зад гърба ми.

 

Аз получих достоен резултат  и доверието на партньорите си. Аз не бях просто кандидат, а и генерален директор на най-голямата организация в ООН - ЮНЕСКО. Беше ми болно от случилото се, но по-важното бе да довърша мандата си. Опитах се да попитам в София какво се случва, но видях, че трудно се влиза в диалог.

 

Останах в кампанията, защото реших, че е достойно за мен. Направила съм нещо добро за страната си като съм била на този пост в ЮНЕСКО. Искам да продължа да правя нещо полезно за страната си, обясни Бокова.

 

Тя разкри, че най-важното в кабинета й в ЮНЕСКО е иконата на светите братя Кирил и Методий, подарена й от Георги Първанов.

 

Виждам се като човек, който е работил 8 години на един важен пост, разтревожена съм от заплахите за света и това, което се случва. Явно не всичко е постигнато.

 

 Виждам се като човек, който е защитавал културното наследството на човечеството, тоест, защитавала съм хората. По-щастлива съм, по-свободна и по-богата се чувствам сега. Човек трябва да бъде самият себе си, да вярва в себе си. Искам да продължа да правя нещо полезно за страната си, допълни Бокова.

 

Съвсем лаконично тя коментира и скандала с азербайджанската пералня за пари, в която бе забъркан и съпругът й Калин Митрев. 

 

Всичко ще си дойде на мястото, когато свърши разследването. В един момент дори си мислех, че ме въвличат в политическа игра, обясни Ирина Бокова.

 

С удовлетворение Бокова подчерта, че България стои отлично в международен план, въпреки смутните ситуации около нея. 

Ето какво каза Ирина Бокова пред bTV за казуса с двете български номинации за ООН:

 

- Какво всъщност се случи през лятото на 2016 г.  и как България се озова с две кандидатури за генерален секретар на ООН? Вие дадохте ли си отговор?

 

- Не изцяло. Това съм го оставали зад себе си. Изцяло бях съсредоточена върху това да направя една достойна кампания. Макар че аз не съм правила кой знае каква кампания, тъй като поста ми тук (В ЮНЕСКО) беше много видим. Аз съжалявам разбира се за това, което се случи, тъй като в крайна сметка и авторитета на България пострада. Най-важното за мен след това беше да получа един достоен резултат, който мисля, че получих… разбира се да не обидя държавата си.

 

- Чудя се защо не говорите за това. Имаше много неща, които се говориха срещу вас, изпращаха писма в ООН. И вие мълчахте.

 

- Не трябва да забравяме, че аз не бях просто кандидат, аз продължавах да бъда директор в най-голямата организация в рамките на ООН. - Как се чувствахте през цялото това време?  - Беше ми много болно, но в крайна сметка за мен беше по-важно да си довърша достойно мандата. Да продължа да правя това, което смятам, че трябва да се прави. Ако мога да продължа да правя нещо с уважение за страната си, което го направих с подписване на споразумение за Центъра за нематериално наследство, за разширяване на мрежата от градове.

 

- Вие попитахте ли ги, обадихте ли се в София да ги попита защо го правят?

 

- Опитах се да попитам, но видях, че трудно се намира отговор на този въпрос и затова реших да не продължавам в тази посока. Приех фактите такива, каквито са. Аз останах в кампанията, разбира се, защото смятах, че е достойно за мен като личност… и приключих с този въпрос. Това е зад гърба ми. Сега съм много доволна, че приключвам на висока нота втория мандат като генерален директор на ЮНЕСКО и смятам, че с това все пак съм направила нещо добро за страната.

 

На 10 номеври 2017 година една от най-влиятелните българки в света приключи мандата си като директор на ЮНЕСКО. Ирина Бокова беше първата жена, оглавила най-голямата организация в рамките на ООН и първият източноевропеец на този пост.

 

 Лятото на 2014 г. правителството в София издига кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Съмнения, че София се колебае се появяват още през януари 2016 г. Привидно неочаквано, в последния момент на сцената излиза Кристалина Георгиева. Така България излиза с две кандидатури за генерален-секретар, които логично се провалят.

 

Септември 2017 г. Разследване на 17 медии и организации доказва, че от 2012 г. до 2014 г. представители на азербайджанския елит са превели 2,9 млрд. долара към европейски политици с цел добър имидж на страната по света. Името на Ирина Бокова попада в списъка заради съпруга ѝ Калин Митрев, на когото са преведени 425 хил. евро на осем транша като консултант. Настоящият представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие потвърди хонорарите и отрича те да са свързани с дейността на съпругата му.

 

През 2010 г. Бокова награждава съпругата на Илхам Алиев Мехрибан с медала „Моцарт”. Междувременно първата дама на Азербайджан пристигна за откриването на крепостта Трапезица, за която Баку дари 3 млн. лв. и беше посрещната от премиера Борисов.

 
Прочетена 363 пъти