Валери Симеонов изисква извинение от 4 медии

Валери Симеонов изисква извинение от 4 медии
  • Автор:  webcafe.bg
  • Дата:  
    08.10.2017
  • Сподели:

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов даде ултиматум на Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР да му се извинят до 24 часа или в противен случай "ще защити правата си по съдебен път".

 

Това обяви самият Симеонов в позиция, публикувана на страницата на Министерския съвет, както и на вицепремиера във Facebook и е изпратена като мейл до споменатите медии.

 

Той изисква извинение заради начина, по който е представено участието му в сутрешния блок на Нова телевизия от петък, 6 октомври 2017 г.

 

"За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и "порции на властта" - каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност", пише Симеонов.

 

Валери Симеонов. Снимка Веселин Боришев

 

Той обяснява, че е участвал в сутрешния блок на частната национална телевизия: "след упорито настояване на продуцентката на предаването, въпреки че не питая особено уважение към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.)".

 

Според Симеонов близо 4 часа след приключването на разговора с Виктор Николаев била ораганизирана "клеветническа кампания във всички национални телевизии и в голяма част от новинарските сайтове, приписвайки ми престъпление, което не съм извършил".

 

Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване, пише Симеонов.

 

Според него, това се случва за втори път и припомня, че е дал столичен вестник на съда за: "непроизнасяни от мен изречения".

 

"Заявявам категорично - на никого не се извинявам, не се и "оправдавам", както написа една синя малотиражка", пише Симеонов.

 

Той уточнява, че адвокатската му кантора е изискала записите от всички телевизионни предавания на bTV, Нова, БНТ и БНР, в които бил оклеветен с изрязани от контекста думи.

 

"В повечето случаи без да е отразено личното ми мнение - основно и задължително изискване в телевизионната журналистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви оплаквания от него както в медиите, така и в прокуратурата.

 

Само последните две нарушения на журналистическите правила безспорно доказват тенденциозността и целенасочеността на кампанията. По тази причина, настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път", пише Валери Симеонов.

 

"Свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него", заявява в позицията си съпредседателят на Националния фронт за спасение на България.

 

"Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно.

 

За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии. Давам срок за извинение 24 ч.", завършва позицията си Симеонов.

Прочетена 712 пъти