Антикорупционният ни закон дефинира разследването на подкупи за министри и депутати

Антикорупционният ни закон дефинира разследването на подкупи за министри и депутати
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    13.09.2017
  • Сподели:

Корнелия Нинова се чувства добре след инцидента вчера, при който кола се е врязала в задницата на автомобила на лидерът на БСП, съобщи пред БТВ зам.-председателят на партията Крум Зарков.

 

"Видях Нинова малко след претърпения от нея инцидент вчера, а после се чухме вечерта по телефона. Надявам се да се оправи бързо", коментира той.

 

Зам.-председателят на ПГ на БСП съобщи, че вчера са били проведени срещи с посланици на европейските държави за антикорупционния закон, с цел да представят основните пунктове, които партията смята за важни, за да се получи най-сетне ефективна борба с корупцията.

 

"В срещите ни с експерти по темата, сред които и главния прокурор, търсихме експертното им мнение по въпроса", добави още Крум Зарков. Той отбеляза, че БСП са се съобразили с препоръката на Сотир Цацаров, в тяхното предложение за антикорупционния закон да присъства частта, в която новата агенция за борба с корупцията да не разполага със собствена техника за подслушване, за да не се създават различни центрове с целия риск, който може да съществува от това.

 

"Целта ни беше първо да се срещнем и поговорим с всички и тогава да внесем законопроекта си, а не първо да внасяме и после да разбираме кой какво мисли за закона", каза още Крум Зарков и допълни: "На второ място целта ни беше да видим къде може да се подобри закона, за да стане той възможно най-добър".

 

Зарков: Антикорупционният ни закон дефинира разследването на подкупи за министри и депутати

 

Двата законопроекта на ГЕРБ и БСП се припокриват в частта си, че вадят от Закона за ДАНС съответната специализирана агенция. "Голямата разлика е, че ние правим от тази агенция основата и около нея изграждаме целия орган, който ще се фокусира върху наказателното преследване и разследване на престъплението корупция. В законопроекта на ГЕРБ гръбнакът не е тази агенция, а Комисията за конфискация на имущество. Всеки път, когато се създава нов специализиран орган, който не е съществувал досега, се създават и подозренията и рисковете за дублиране на функциите с други органи - дали е МВР, дали е прокуратурата, всичко това трябва да се изчисти.

 

Но тук ние идентифицираме и с това считаме, че нашият законопроект е по-добър, ясен проблем - проблемът на разследване на определен вид престъпления, подкуп най-общо казано, за определени лица - министри и депутати. Това е центърът на нашия закон и нищо друго", отбеляза зам.-председателят на ПГ на БСП за България.

Прочетена 1795 пъти