Веселин и Христо Данев излизат от ареста, за да стават депутати

Станислав Савов

Варненските общински съветници Веселин и Христо Данови, които от средата на септември 2008 г. са в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“, ще се включат в надпреварата на предстоящите избори за национален парламент. Това заяви за „Класа“ Юлий Абаджиев, председател на политическата партия „Обединение на българските патриоти“. Веселин Данов е посочен за водач на формацията във Варна, а синът му Христо е на по-задни позиции. Документите им са подадени на 24 май в РИК-Варна.
Веселин Данов е в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 16 септември 2008 г. по обвинения в склоняване към проституция, изнудване и пране на пари. 55-годишният общински съветник от Народняшката земеделска партия бе арестуван през септември миналата година, а няколко дни по-късно полицията заключи и сина му Христо Данов.
„Веселин и Христо Данови са в ареста вече 10 месеца – време достатъчно компетентните органи да са си свършили работата, защо някой трябва да страда заради тяхната некомпетентност?! Кой им дава право да си играят със съдбите на хората, още повече че Веселин Данов е два мандата общински съветник във Варна и направи не малко за града. Той е в ареста заради мафията, против чиито интереси работеше“, коментира казуса Юлий Абаджиев. Кристиян Богоев, говорител на Районната избирателна комисия (РИК) за парламентарния вот във Варна потвърди вчера пред „Дарик“, че е представено заявление за регистрация на листа на партия “Обединение на българските патриоти", в която фигурират имената на арестантите. На заседание днес РИК ще се произнесе дали така представената листа ще бъде регистрирана за парламентарния вот. Днес и Апелативният съд във Варна ще гледа мярката за неотклонение на Веселин Данов.
Миналата седмица друг арестант – Пламен Галев, дупнишки бизнесмен, също обяви, че ще участва в изборите за национален парламент. За разлика от Данови той се явява като независим кандидат. Документите за регистрацията му вече са внесени в РИК-Кюстендил и в момента върви събирането на нужните по закон 10 000 подписа на граждани. Галев е обвинен в рекет и създаване и ръководене на организирана престъпна група.
„Възможността във вота да участват хора, към които има сериозни обвинения, не е проблем на закона за избор на народни представители, а на Конституцията, която е направена така, че допуска подобни абсурди“, коментира пред „Класа“ депутатът от Коалиция за България и председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Янаки Стоилов. „Явно в Дупница Пламен Галев много се харесва от хората, след като получава и подкрепата им, а това е сериозен проблем за гражданското общество и на самите избиратели“, допълни Стоилов.

Станете почитател на Класа