Христо Стоичков пред Би Ти Ви: Разумно е България да стане президентска република

Николай Бареков

- Почитател и приятел съм на Стоичков, обадих му се, за да разбера вярна ли е информацията, че ще влиза в политиката...


- ...Мога да си пия кафето всеки ден с Бойко Борисов. Бях му сърдит и бях заличил номера му от телефона си, но той размисли, осъзна грешката си и оправихме отношенията си. Уважавам го много като спортист и като личност. Никога обаче не съм говорил с него да ставам депутат. Политиката разделя хората. Не трябва да се смесват нещата. Ето пример - аз не съм фен на НДСВ, но съм приятел с техния министър Даниел Вълчев. Това приятелство не ме спира да искам прокуратурата да провери сделките с външния дълг на Милен Велчев и на правителството на царя. Призовавам отново главният прокурор Борис Велчев да разгледа тези сделки. Ако не го направи, ще ме увери, че е уличен прокурор, защото дава интервюта на вас, журналистите, само на улицата.

- Ще влезе ли Христо Стоичков в българската политика?


- Може би никога. Не живея в България и не бих могъл да бъда полезен на спортистите. Аз от друга политика освен от спорт не разбирам. Така че, да не свързват моето име с който и да е. Аз съм казвал много пъти, че приятелството ми с покойния вече Тодор Живков никога нямаше да бъде развалено. Приятелството ми с д-р Желю Желев никога няма да бъде развалено, с Петър Стоянов, с Надежда Михайлова, с Георги Първанов, с Бойко сега.
Когато си подготвен, можеш да бъдеш полезен за нещо, което ти можеш да направиш. В политиката трябва да бъдат хора, които са живели навън, хора, които са видели много, които имат друга култура. Ние от 1989 г. стоим на едно място. Не правим нищо полезно за държавата. Заради това не искам и името ми да се споменава. Живея в Испания от много години. Семейството ми е там, децата ми учат там. Много рядко идвам в България.

- Някой говори ли с теб за влизане в политиката? Знам, че много пъти са те ухажвали политиците.

- Ухажването трябва да трае 365 дни, а не само 10 дни преди изборите, ако си истински политик, на който може да се вярва. Това, което се писа до момента, не е вярно. Винаги съм казвал, че папараците и журналистите могат да измислят всичко, което искат или им казват. Нито съм говорил с Бойко за политика, нито с г-н Първанов, нито с който и да било. Аз ви казах, мога да пия кафе, да обядвам и да вечерям, с който си искам. Нека да не забъркваме приятелството с политиката.

- Има ли личности, които искаш да подкрепиш?

- Аз мога да подкрепя личността, но не партията, защото после мога да му кажа направо в очите: „Слушай, аз дадох гласа си за теб, а ти нищо не направи“. Когато става дума за партия, те казват: ние сме много. Това е разделението. Мисля, че това, с което ЕС ни наказа, е голяма плесница върху името на България. Независимо че сега казват, че много от парите ще бъдат възстановени. Ще дойдат, но къде ще идат? В някой друг джоб. Отново ще има дупки по пътищата, проблеми в парламента. Един ще развява листове в парламента и ще вика на друг, че е крадец. Никой не обърна внимание, когато бяха на власт от една групировка. Когато дойде на власт нашият поп от Мадрид. Той нищо не направи за 800 дни. Всъщност направи много. Размениха външния дълг, взеха места по Черноморието. Места, които бяха на спортната академия. Никой не ги потърси за това, а мен ме търсиха 8 години за някакви данъци, от които дори трябваше да ми връщат пари.

- Имаш ли предпочитание накъде трябва да върви държавата?


Мисля, че е нормално и съвсем разумно България да стане президентска република – да командва един човек, а не да командват много. Защото, когато е един човек и екипът му е до 5 човека, те ще знаят посоката, в която трябва да вървят нещата. Когато са разделени управляващите и има групи, които искат да правят правителство, е естествено всеки да дърпа своята черга. Държавата може да се оправи само по един начин – това, което става и на Запад. Независимо кой как се казва, ако е направил нарушение, отива, където трябва. В Испания разследват един от най-големите политици. Той беше един от хората след Фелипе Гонсалес. В момента е разследван за големи сделки. Най-големият им прокурор Балтазар Гарсон вкара над 1000 политици и банкери в затвора. Те са били водещи личности в Испания, но на него не му трепна окото. Значи какво става, може да търсим на улицата хора, които са откраднали една кола или една кока-кола от магазина и да ги вкараме в затвора за 3 години, а тези, които крадат, постоянно са на свобода. Това е големият проблем.

- Споделял ли си тези свои мисли за президентска република с твои приятели и политици - Бойко Борисов или Георги Първанов?


- Не, не съм. Аз не разбирам много от тази политика, но мисля, че правилното е да има една президентска република и когато дадеш своя глас, да е за един човек, който управлява държавата.

Станете почитател на Класа